СБУ оприлюднила нові докази у справі «ПВК Шевченка і Семенченка». Зʼявився ще один фігурант — зі старої схеми

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
СБУ оприлюднила нові докази у справі «ПВК Шевченка і Семенченка». Зʼявився ще один фігурант — зі старої схеми

Кравс Євгеній / УНІАН

Служба безпеки України оприлюднила нові докази у справі про незаконне постачання військових товарів з Росії, які продавали державним підприємствам оборонної сфери за завищеними цінами.

У четвер, 25 березня, начальник Головного управління СБУ у Києві і Київській області Олег Головаш дав спеціальну пресконференцію, на якій оприлюднив листування фігурантів справи у Telegram і аудіозапис розмов одного з організаторів схеми.

За версією слідства, організаторами й учасниками цієї схеми є колишній народний депутат Семен Семенченко та Євген Шевченко, відомий як «позаштатний агент НАБУ». Також у цій справі правоохоронці повідомили про ще одного фігуранта — керівника компанії «Оптимумспецдеталь» Андрія Рогозу. У СБУ наголошують, що він є фігурантом низки інших кримінальних проваджень і журналістських розслідувань щодо корупційних схем. Рогоза фігурував у резонансному розслідуванні Bihus.Info про причетність до корупційних схем в «Укроборонпромі» разом із сином колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського.

За даними слідства, влітку 2018 року Шевченко і Семенченко створили громадську організацію, яка пізніше стала охоронною фірмою, куди почали набирати міцних молодиків і експравоохоронців. У спецслужбі вважають, що насправді там відбувалася «вербовка бойовиків для виконання завдань з вогнепальною зброєю», повідомляє «Українська правда», посилаючись на оприлюднені на брифінгу дані. Вони проходили спеціальне тренування на різних тренувальних базах.

За даними слідства, Семенченко за допомогою Шевченка зареєстрував за кордоном приватну військову компанію. Саме для працевлаштування в ній готували рекрутів. В СБУ підозрюють, що Шевченко забезпечував постачання амуніції, обладнання, боєприпасів для проведення тренувань і потреб ПВК. Також слідство викрило факти незаконного постачання за участі Шевченка в Україну для потреб ПВК, комплектуючих та військового спорядження. Крім того, перевіряється причетність Шевченка до каналу постачання зброї з Росії до Іраку Сирії та Афганістану.

25 березня Печерський райсуд Києва обрав запобіжні заходи двом фігурантам цієї справи — добровольцям батальйону «Донбас» Олександру Новікову (позивний «Хаммер») та Ігорю Орленку (позивний «Соболь»). Їх відправили на цілодобовий домашній арешт.

  • Напередодні Служба безпеки України повідомила, що Семенченко й «агент НАБУ» Євген Шевченко створили незаконне збройне формування — «приватну військову компанію» (стаття 260 Кримінального кодексу).
  • За версією слідства, Семенченко та Шевченко також є можливими організаторами й учасниками схеми з незаконного (поза митним контролем) ввезення до України з Росії запчастин військового призначення, які згодом продавали державним оборонним підприємствам за завищеними цінами.
  • 24 березня у цій справі шести особам повідомили про підозру за статтею «створення, участь і керівництво незаконними збройними формуваннями». 25 березня двом з них повідомили також про підозру за статтею «незаконне переміщення товарів через кордон». Серед підозрюваних є і Шевченко. Їм загрожує від 3 до 10 років вʼязниці.
  • Сам Шевченко заявив, що не має стосунку до охоронної компанії, яку створив Семен Семенченко. Він розповів, що мав плани зі створення ПВК для роботи в Сирії та Афганістані, яка мала охороняти об’єкти та супроводжувати конвої за контрактами Держдепу США.