Рада відправила Смолія у відставку

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Рада відправила Смолія у відставку

Пресслужба НБУ

Верховна Рада звільнила Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

За це рішення проголосували 286 депутатів. Не голосували депутати від «Європейської солідарності» та «Голосу».

Під час виступу в парламенті Смолій відзвітував про результати своєї роботи: зупинив інфляцію, збільшив фінансові та золотовалютні резерви країни.

«Чи означає моя відставка, що незалежність НБУ вдалося зламати? Ні! Це протест, це сигнал, це попередження, це червона лінія. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку у країні. Наразі Правління банку та кілька тисяч висококласних професіоналів залишаються працювати в НБУ, щоб зберегти макроекономічну і фінансову стабільність, інституційну спроможність центрального банку. Однак вкрай важливо, щоб їхній роботі припинили заважати. Щоб президент, уряд і політики нарешті налагодили ефективну взаємодію з центральним банком», — заявив Смолій.

Він додав, що протягом останнього року біля НБУ проходили проплачені мітинги, на яких виступали народні депутати, місяць блокували його будинок і будинки заступників.

«Це — системний річний тиск. Протягом останнього року на нарадах за участю народних депутатів, представників Кабінету міністрів, прем’єр-міністра, президента неодноразово у бік Національного банку звучали заклики залити економіку грішми, скасувати базові принципи регулювання банківської системи, встановити курс, щоб експортерам було краще, поставити інфляцію 11% і курс 30, бо такі параметри закладені в державний бюджет. Ці підстави, ці гасла змусили мене прийняти це рішення, про яке я вас сьогодні проінформував», — пояснив вже колишній очільник НБУ.

Ще одним елементом тиску, на думку Смолія, була діяльність Ради НБУ, зокрема постійна критика його роботи з боку голови Ради Богдана Данилишина.