Голова Нацбанку Смолій подав у відставку. Своє рішення він пояснив «систематичним тиском»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Голова Нацбанку Смолій подав у відставку. Своє рішення він пояснив «систематичним тиском»

National Bank Of Ukraine / Flickr

Голова Національного банку Яків Смолій написав заяву про відставку.

Про це повідомила пресслужба Нацбанку.

«Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як головою покладених на мене обов’язків з керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку України», — заявив Смолій.

Смолій з 2014 року обіймав посаду заступника голови Національного банку. Із травня 2017 року до березня 2018 року виконував обовʼязки голови Нацбанку. 15 березня 2018 року Верховна Рада призначила Смолія головою НБУ.

Члени правління Національного банку заявили, що поважають рішення Смолія та розділяють його перестороги щодо систематичного політичного тиску.

«Правління вважає своїм обов’язком наразі продовжувати роботу для збереження макрофінансової стабільності та інституційної спроможності Національного банку. Правління закликає Президента, Уряд та політиків ефективно взаємодіяти з центральним банком та дати Національному банку змогу виконувати функції, покладені на центральний банк Конституцією України та Законом України «Про Національний банк України», — йдеться у заяві.

  • 17 червня Фінансовий комітет Верховної Ради під час онлайн-засідання підтримав проєкт постанови про оцінку діяльності голови Нацбанку Якова Смолія.
  • Проєкт пропонує створити тимчасову слідчу комісію Ради з питань розслідування діяльності керівництва Нацбанку і керівництва Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з 2014 до 2019 року.