Фінкомітет Ради підтримав проєкт про оцінку діяльності очільника Нацбанку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Фінансовий комітет Верховної Ради під час онлайн-засідання комітету підтримав проєкт постанови про оцінку діяльності голови Нацбанку Якова Смолія.

Проєкт пропонує створити тимчасову слідчу комісію Ради з питань розслідування діяльності керівництва Нацбанку і керівництва Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з 2014 до 2019 року.

«Встановити, що НБУ як у 2019 році та на початку 2020 року, так і починаючи з 2014-го не виконав у повній мірі свої конституційні функції — забезпечення стабільності грошової одиниці України. НБУ формував і реалізував вкрай небезпечну для країни валютно-курсову політику, яка штучно поглибила кризові явища в економіці», — йдеться в проєкті.

Проєкт передбачає перевірку грошово-кредитної політики Нацбанку та її можливий негативний вплив на економіку. Також він пропонує заслухати звіт Смолія на пленарному засіданні на четвертій сесії Верховної Ради.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубінський пропонував поправку — внести пункт про визнання втрати позитивної репутації керівництвом НБУ. Поправку Дубінського не підтримали. Голова комітету Данило Гетманцев пояснив, що комітет не має права давати оцінку діловій репутації.