«Вимагали встановити курс по 30 і залити економіку грішми». Смолій розповів, хто і як тиснув на нього

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Вимагали встановити курс по 30 і залити економіку грішми». Смолій розповів, хто і як тиснув на нього

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Колишній голова Національного банку Яків Смолій розповів про причини своєї відставки.

Виступаючи у Верховній Раді, Смолій поскаржився на тиск. «Протягом останнього року біля НБУ проходили проплачені мітинги, на яких виступали народні депутати, які сидять тут, у залі. Місяць блокування мого будинку, місяць блокування будинків моїх заступників. Це — системний річний тиск», — розповів він.

Смолій додав, що протягом останнього року на нарадах за участю нардепів, представників Кабінету міністрів, прем’єр-міністра, президента неодноразово в бік Національного банку звучали заклики «залити економіку грішми, скасувати базисні принципи регулювання банківської системи, встановити курс, щоб експортерам було краще, встановити інфляцію 11% і курс 30, бо такі параметри закладені в державний бюджет». «Ці підстави, ці гасла заставили мене прийняти це рішення, про яке я вас сьогодні проінформував», — додав він.

Крім того, Смолій підкреслив, що його відставка не означає, що НБУ вдалося зламати. «Ні! Це протест, це сигнал, це попередження, це червона лінія. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку країни», — додав він. Серед своїх успіхів на посаді Смолій назвав зупинку інфляції та збільшення фінансових і золотовалютних резервів.

Пізніше, на брифінгу Смолій розповів, що декілька днів тому він зустрічався з президентом Володимиром Зеленським і обговорював з ним свою відставку.

«Кілька днів тому у мене була зустріч з президентом України, де ми обговорили порядок та час, коли я подаю заяву про відставку», — сказав він.