Business Insider: Популярна соцмережа TikTok надсилає персональні дані своїх західних користувачів до Китаю

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Videvo

Нещодавно урядова комісія із захисту даних Ірландії оголосила, що популярний додаток для обміну короткими відео TikTok, яким володіє китайська компанія ByteDance, може направляти дані користувачів з країн Європи до Китаю. Представники соцмережі не відповіли на цей закид, однак видання Business Insider встановило, що TikTok справді це робить.

За інформацією журналіста Кріса Стокель-Вокера, який присвятив цій популярній соцмережі книгу, персональні дані західних користувачів TikTok справді відправляються до Китаю. Це підтверджують його джерела в компанії.

Влада США критикувала TikTok за цензуру, порушення приватності та безпеки дітей. Додаток перебуває у власності китайської компанії ByteDance, що викликало побоювання, що спецслужби Китаю мають через нього доступ до персональних даних користувачів.

Власник додатку ByteDance розташований у Пекіні, тож питання про надсилання даних до Китаю справді незручне. Компанія має понад 100 мільйонів активних користувачів на місяць у США й стільки ж у країнах Європи. Головне питання в цій проблемі — чи отримують доступ до даних користувачів представники китайського уряду.

Згідно з твердженнями TikTok, Компартія Китаю не має доступу до персональних даних користувачів зі США та Європи. Попри обережне висловлення ірландської комісії із захисту даних, частина даних справді зберігається в Китаї, що випливає як з інформації від джерел у самій компанії, так і з публічних заяв її керівництва.

TikTok стверджує, що дані користувачів, які вони збирають, ніколи не передавалися представникам уряду Китаю — жодних підтверджень або спростувань цього не було. Однак, як стверджує журналіст видання, інформація все ж відправляється до Китаю.

Дані зберігаються переважно на серверах у США та Сінгапурі, однак частину з них відправляють до Китаю для специфічних цілей — наприклад, для виявлення ботів, які за гроші додають користувачам перегляди. TikTok намагається збільшити свій штат у Європі та США, але 99% співробітників компанії базуються в Китаї.

Один зі старших представників TikTok зазначив, що персональні дані невеликої кількості західних користувачів потрапили до електронних таблиць, які відправили через внутрішній месенджер китайським програмістам. Коли представники TikTok торік говорили, що з Китаю «немає доступу до індивідуальних даних користувачів», технічно це було правдою, адже ці дані перерозподілені та анонімні.

Коли від представника TikTok у Європі, на Близькому Сході та в Африці Тео Бертрама вимагали відповісти, чи можуть дані надсилатися до Китаю, де розташований головний офіс компанії, той відповів лише, що доступу до даних немає у спецслужб. Сам факт відправки даних до Китаю він не заперечив.

Зазначається, що надсилання даних користувачів до Китаю цілком логічне, оскільки там базується основна частина служб підтримки надпопулярної мережі.

Юристи компанії пояснюють, що співробітники TikTok можуть отримати доступ до користувацької інформації «за умов внутрішнього контролю даних, технічних засобів безпеки» тощо. Вони не назвали країну базування співробітників, однак підкреслили, що збираються обмежити доступ до інформації у країнах, де немає TikTok. Наразі єдина країна, де є представники компанії, а соцмережа не працює — це Китай.

Керівництво TikTok також обіцяє обмежити доступ співробітників до даних ще сильніше, однак не називає строків.