До ізраїльського парламенту потрапить партія, яку у США вважають расистською. Прем’єр Нетаньягу готовий будувати з нею коаліцію

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
До ізраїльського парламенту потрапить партія, яку у США вважають расистською. Прем’єр Нетаньягу готовий будувати з нею коаліцію

Лідер праворадикальної партії «Єврейська міць» Ітамар Бен-Гвір.

lev_cap / Flickr

За результатами чергових виборів в Ізраїлі до Кнесету проходить партія «Єврейська міць», чия програма настільки радикальна, що проізраїльське лобі у США — Американсько-ізраїльський комітет громадських звʼязків — назвало її расистською та гідною осуду. При цьому прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу робить ставку на співпрацю з цією ультраправою силою, пише The Guardian.

З попередніх результатів підрахунку голосів зрозуміло, що альянс «Релігійна сіоністська партія», частиною якого є «Єврейська міць», отримає навіть більше місць у парламенті, ніж передбачалося.

Лідер альянсу Бецалель Смотрич свого часу пропонував створити в акушерських відділеннях лікарень окремі приміщення, щоб єврейкам не доводилося народжувати поряд з арабками. «Релігійна сіоністська партія» нетолерантна й до ЛГБТ-людей.

Лідер «Єврейської міці» Ітамар Бен-Гвір, який вперше стане депутатом, заявив на вечірці альянсу з приводу добрих виборчих результатів, що хоче, аби «правий уряд закріпив єврейську ідентичність країни».

Адвокат Бен-Гвір раніше захищав ізраїльських поселенців, причетних до насильства проти арабів на окупованому Західному березі ріки Йордан. Зокрема, у 2007 році його засудили за розпалення міжнаціональної ворожнечі через плакат із закликом «вигнати арабського ворога» на акції протесту.

Ще два роки тому політик тримав у вітальні портрет Баруха Гольдштейна — американсько-ізраїльського поселенця, який у 1994 році застрелив 29 палестинців, які проводили ранкову молитву.

Зазначається, що програма «Єврейської міці» наслідує ідеї равина Меїра Кагане, який виступав за теократичну монархію, вигнання палестинців і заборону на шлюб між євреями та арабами. Кагане був депутатом у 1980-х, допоки його партію не заборонили.

Після переїзду до США равин заснував угруповання «Ліга захисту євреїв» і був пізніше ув’язнений за виготовлення бомб. ФБР розглядала його «лігу» як праворадикальну терористичну організацію після того, як двоє її членів спробували підірвати мечеть у Каліфорнії.

Лідер «Єврейської міці» Бен-Гвір заперечує наслідування ідей Кагане, однак вважає його «святою людиною, яка воювала за народ Ізраїлю». Місяць тому Нетаньягу запропонував «Релігійній сіоністській партії» місця в уряді, однак зазначив, що Бен-Гвір не годиться для міністерських посад.

Провідний журналіст Наум Барні з видання «Єдіот Ахронот» заявив, що під’йом релігійного фанатизму в Ізраїлі — це «не просто удар по моралі, а ідеологічна катастрофа». За його словами, партія прем’єра «Лікуд» стала «заручником у руках антидемократичної, расистської, гомофобної групи людей, які підтримують тероризм».

  • В Ізраїлі в ніч проти 23 грудня розпустили парламент. Лідер правої партії «Лікуд», прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу та його політичний суперник Бенні Ганц із центристської «Сині та білі» звинувачують у кризі один одного.
  • За останні два роки в Ізраїлі проводили дострокові вибори вже тричі. Останні відбулися в березні. Партія Нетаньягу «Лікуд» здобула перемогу з невеликою перевагою, але їй та її союзникам не вдалося отримати більшість у парламенті. Після цього Нетаньягу і Ганц знову не змогли домовитися про створення уряду, зокрема й в додатково відведений на це термін.
  • Премʼєр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу звинувачують у шахрайстві, корупції та зраді. Він відкидає всі звинувачення. Якщо суд визнає його винним у корупції, йому загрожує до 10 років позбавлення волі. У травні минулого року він постав перед судом.
  • Біньямін Нетаньягу видалив фотографію з обкладинки свого акаунту у Twitter, де він був зображений з президентом США Дональдом Трампом. Ізраїльський лідер зробив це на тлі новин про можливий імпічмент Трампа після подій у Капітолії.
  • За посередництва Дональда Трампа, який представив план палестино-ізраїльського врегулювання, Ізраїль підписав мирні договори з Обʼєднаними Арабськими Еміратами, Бахрейном і Суданом, а також з Марокко. За це Трампа номінували на Нобелівську премію миру.