StateWatch: Україна придбає до кінця року до 8 млн доз неназваних вакцин. Інформації про інші закупівлі в документах МОЗ немає

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
StateWatch: Україна придбає до кінця року до 8 млн доз неназваних вакцин. Інформації про інші закупівлі в документах МОЗ немає

Tim Reckmann / Flickr

Україна до кінця 2021 року закупить 7,8 млн доз вакцин від коронавірусу для щеплення майже 4 млн осіб з груп ризику. На це має піти 4 млрд грн з бюджету, однак ані назва препарату, ані виробник у документах Міністерства охорони здоров’я не зазначені.

До того ж, інших закупівель вакцин на цей рік не передбачено, повідомляє експертна організація StateWatch, яка проаналізувала бюджетну програму вакцинації від коронавірусу.

За розрахунками, одна доза неназваної вакцини має коштувати 504 грн.

«На сьогодні неможливо зрозуміти, скільки всього грошей сплачено з бюджету за вакцину і кому саме, адже така інформація не розкривається МОЗ», — зазначив керівник StateWatch Гліб Канєвський.

Станом на кінець березня до України прибули тільки пів мільйона доз Covishield — індійського аналога вакцини AstraZeneca-Oxford. Ціна поставки не розкривається.

Наприкінці грудня МОЗ надав близько мільярда гривень приватній компанії «Лекхім» для постачання вакцин CoronaVac від китайської компанії Sinovac. Постачальник обіцяє, що дози прибудуть до України вже 25 березня, однак, якщо цього не відбудеться до кінця травня, МОЗ вимагатиме повернення грошей.

Також у лютому цього року голова МОЗ Максим Степанов повідомляв, що Україна отримає 12 млн доз вакцини від AstraZeneca та Novavax.

  • з 22 березня в Україні розпочинається другий етап вакцинації населення від коронавірусу. Після отримання нових партій вакцин до другого етапу доєднаються працівники соціальної сфери, громадського здоров’я та люди, старші за 80 років. Цей процес планують розпочати з 29—30 березня.
  • З 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Covishield від AstraZeneca-Oxford. 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити і через додаток «Дія».
  • Багато українців стають «жертвами» заяв політиків і різних теорій змов проти вакцинації, відмовляючись записуватися на щеплення. Препарат Covishield, яким зараз вакцинують українців, ідентичний з препаратом AstraZeneca, у чому запевняє і посол Великої Британії. Ефективність Covishield — 70,4%. Серйозних побічних ефектів вакцина не показала. Її використовують в Індії, Британії, ПАР, США та деяких інших країнах.