В Україні розпочався другий етап вакцинації населення від коронавірусу. Що він передбачає

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов оголосив, що з 22 березня в Україні розпочинається другий етап вакцинації населення від коронавірусу.

Про це він повідомив на брифінгу.

«Із 22 березня в Україні розпочинається чергова ланка другого етапу вакцинації — до організації щеплень, окрім мобільних бригад, додаються ще стаціонарні пункти щеплень у кількості 565 одиниць... З цього тижня ми переходимо до наступного кроку в межах другого етапу вакцинації — це імунізація сімейних лікарів, які безпосередньо контактують із хворими», — зазначив Степанов.

Він розповів, що згодом будуть розгорнуті 2,5 тисячі пунктів щеплень. До складу пункту входитимуть лікар, 2 медики середньої ланки та реєстратор.

Також Степанов пояснив, що після отримання нових партій вакцин до другого етапу доєднаються працівники соціальної сфери, громадського здоров’я та люди, старші за 80 років. Цей процес планують розпочати з 29—30 березня.

  • З 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Covishield від Oxford-AstraZeneca. 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити і через додаток «Дія».
  • Багато українців стають «жертвами» заяв політиків і різних теорій змов проти вакцинації, відмовляючись записуватися на щеплення. Препарат Covishield, яким зараз вакцинують українців, ідентичний з препаратом AstraZeneca, у чому запевняє і посол Великої Британії. Ефективність Covishield — 70,4%. Серйозних побічних ефектів вакцина не показала. Її використовують в Індії, Британії, ПАР, США та деяких інших країнах.
  • Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників. Першу партію в 500 тисяч доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікують ще 1,5 мільйона доз цієї самої компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. За програмою COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.