Міністр Степанов: По всій Україні поширився «британський» штам коронавірусу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов заявив на брифінгу, що по всій Україні поширилася «британська» мутація коронавірусу B.1.1.7, яка вважається смертельнішою за ранні штами.

«За минулий тиждень значно зросла кількість нових випадків хвороби. На позаминулому тижні ми зафіксували 60 748 випадків, а минулого — 86 708. Майже на 26 тисяч громадян більше захворіло, це тільки за один тиждень [...]. По всій території країни розповсюджений «британський» штам. Він більш агресивний, вражає молодих людей, він більш контагіозний, тобто швидше передається і викликає тяжкий перебіг хвороби. Із цим повʼязана й кількість госпіталізацій», — заявив Степанов.

За його словами, середня заповнюваність ліжок у країні — 55%. Понад 70% — у Києві, у Закарпатській, Івано-Франківській, Вінницькій, Миколаївській та Львівській областях.

За словами Степанова, далі Україну чекає дуже важкий період.

Степанов зазначив, що у цього штаму інкубаційний період всього три дні. При цьому вірус сильно вражає молодих людей (від 30 до 40 років), у яких безсимптомний перебіг хвороби майже не фіксують. Міністр зазначає, що штам, крім органів дихання, бʼє по нирках, печінці та навіть центральній нервовій системі.

Степанов сказав, що були випадки, коли хворі «британським» штамом вмирали через проблеми з порушенням дихальних функцій, але при цьому залишалися при тямі до самої смерті.

Також Степанов розповів про високі ризики постковідного синдрому через цей штам. «Тобто люди, які перехворіли, повинні потім протягом 3—6 місяців проходити реабілітацію, по суті — лікуватися, і кількість цих людей становить до 70%», — зазначив Степанов.