У МОЗ заявили про третю хвилю коронавірусу в Україні: Новий штам утричі заразніший та більш смертельний

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В Україні, як і в інших країнах світу, розпочалася третя хвиля пандемії коронавірусу, яка характеризується розповсюдженням небезпечніших штамів вірусу. Про це на брифінгу заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Глава відомства зазначив, що через циркуляцію мутованих «британського» й «африканського» штамів низка країн Європи призупинила послаблення карантинних обмежень.

«Цей штам [«британський»] коронавірусу відрізняється коротким інкубаційним періодом — 1—3 дні, утричі більшою заразністю, зменшенням частки безсимптомних або легких форм захворювання та високою смертністю», — повідомив Степанов.

Він зазначив, що новий штам, крім органів дихання, вражає нирки, печінку і центральну нервову систему.

Крім того, у світі значно зросла частка повторних випадків інфікування коронавірусом, яка коливається від 4 до 18% від загальної кількості нових випадків. Також у 52—76% пацієнтів фіксують виражений постковідний синдром, який триває від трьох місяців до пів року.

В Україні критична ситуація з поширенням коронавірусу в Івано-Франківську, де раніше запровадили «червону» зону карантину. Мер Руслан Марцінків заявив про найвищу смертність від початку пандемії та наголосив, що в міських лікарнях практично не залишилося місць для хворих на коронавірус.

«Ситуація в місті критична, маємо найбільшу захворюваність і смертність за весь час пандемії. Заповненість медзакладів — понаднормова. Минулого тижня ми знайшли можливість відкрити додаткові місця, але наразі практично всі можливості міста ми вже вичерпали», — наголосив мер.

Нагадаємо, минулого тижня премʼєр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що в Україні почалася третя хвиля розповсюдження коронавірусу. Він також зазначив, що коли більша частина областей перейдуть у «червону» зону карантину, найімовірніше доведеться запроваджувати жорсткий локдаун. У МОЗ тоді заявили, що пік пандемії очікується наприкінці квітня.

  • В Україні з 24 лютого до 30 квітня діє адаптивний карантин, який запроваджували раніше. У чотирьох областях — в Івано-Франківській, Чернівецькій, Житомирській та Закарпатській — діє «червона» зона карантина. Найкритичніша ситуація на Прикарпатті, де розгорнуто мобільний госпіталь і 16 пунктів пропуску.
  • На початку березня Україні вже офіційно підтвердили два випадки так званого британського штаму коронавірусу. Його виявили у двох хворих з Івано-Франківська.
  • У ВООЗ прогнозують, що світову пандемію коронавірусу вдасться подолати до початку наступного року.