«Засуджуємо вандалізм та наругу над державними символами»: Кабмін випустив спеціальну заяву через протести біля ОП

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Засуджуємо вандалізм та наругу над державними символами»: Кабмін випустив спеціальну заяву через протести біля ОП

Оксана Коваленко / «Бабель»

Члени Кабінету міністрів випустили спільну заяву, в якій засудили вандалізм під час акцій на підтримку активіста Сергія Стерненка під Офісом президента.

Про це пише пресслужба уряду.

У Кабміні зазначають, що кожен українець має право на мирні зібрання та демонстрації. Водночас там засудили вандалізм та наругу над державними символами.

«Неправомірні дії, які відбулись під Офісом президента 20 березня, є неприйнятними та суперечать європейським цінностям, що закріплені в Конституції України. Уряд закликає всіх громадян утримуватися від подібних дій та реалізовувати свої права виключно у мирний спосіб», — підкреслили там.

  • Увечері 20 березня біля Офісу президента пройшла акція на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка і підозрюваного у вбивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка. Учасники акції розписали стіни ОП, закидали будівлю димовими шашками, а також намагалися підпалити табличку «Президент України». Один з учасників розбив скло у дверях центрального входу.
  • Заступник глави МВС Антон Геращенко назвав такі дії «провокацією», а «зацікавленим» у цьому — лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка. У політика назвали ці звинувачення «параноєю» і очікують від Геращенка вибачення та спростування.
  • В Офісі президента підрахували збитки через пошкодження будівлі — їх оцінюють у 2 мільйони гривень і зазначають, що сума ще може зрости.Один з організаторів акції Сергій Філімонов розповів, що на захід готувався перфоманс, але бити вікна ніхто не планував. При цьому деякі активісти заявили, що 2 млн — це забагато. Вони стверджують, що на прибирання та заміну скла потрібно не більше ніж 100 тисяч грн.