Глава МЗС Угорщини Сіярто отримав щеплення від коронавірусу російським «Супутником»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Глава Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вакцинувався від коронавірусу російською розробкою «Супутник V». Про це дипломат повідомив у Facebook.

«Поставка вакцин зі сходу триває, і сьогодні вранці я і мій колега, міністр промисловості й торгівлі Росії Денис Мантуров, завершили березневі поставки «Супутника» (я також отримав цю вакцину сьогодні)», — заявив Сіярто.

Нагадаємо, російську вакцину Угорщина зареєструвала 21 січня, попри застереження ЄС. Окрім неї, препарат схвалили регуляторні органи в Аргентині, Болівії, Сербії, Алжирі, Палестині, Венесуелі, Парагваї, Білорусі, Вірменії та Туркменістані.

У лютому російський препарат був остаточно схвалений угорським профільним закладом охорони здоровʼя, після чого почалося його застосування. Загалом країна дозволила використовувати чотири вакцини: Pfizer, Moderna, AstraZeneca та «Супутник V».

  • Низка зарубіжних науковців вимагають у розробників вакцини «Супутник V» надати більше даних про дослідження. Також вони просять журнал The Lancet опублікувати первинні дані про вакцину, які не були оприлюднені, що спровокувало скандал у наукових колах. Учені хочуть переконатися у вірогідності даних, але в Росії відмовляють.
  • Медичний журнал The Lancet опублікував підсумки третьої фази випробувань препарату «Супутник V». Вакцина виявилася ефективною на 91,6%, раніше її творці заявляли про 95%.
  • Регулятор лікарських засобів Євросоюзу оголосив, що розгляне російську вакцину від коронавірусу «Супутник V». Це розцінюють як вияв довіри до препарату, який можуть схвалити на території країн блоку після того, як це самостійно зробила Угорщина.