Зеленський вважає, що проти вакцини AstraZeneca триває інформаційна атака: Підстав для обмеження використання препарату не бачу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський вважає, що проти вакцини AstraZeneca триває інформаційна атака: Підстав для обмеження використання препарату не бачу

Пресслужба Офісу президента України

Президент України Володимир Зеленський не бачить підстав для обмеження використання препарату AstraZeneca для вакцинації українців від коронавірусу.

Про це він заявив на спільному брифінгу з президентом Литви, його цитати наводить Інтерфакс-Україна.

«На рівні України поки що підстав для того, щоб зменшувати вакцинацію AstraZeneca, я, чесно кажучи, не бачу», — наголосив Зеленський.

Він вважає, що проти вакцини, яку називає найдоступнішою, почалася «інформаційна атака». Але поки не знає, хто конкретно її почав, однак запевнив — Україна продовжить використовувати цей препарат.

Крім того, додав президент, Міністерство охорони здоровʼя не має інформації, яка б могла сприяти обмеженню використання вакцини AstraZeneca.

«Ми вакцинували сьогодні близько 90 тисяч людей. Це факт? Факт. З 90 тисяч людей у ​​нас жодного летального випадку, і це теж факт. Я вважаю, це інформаційна атака на AstraZeneca, або на Covishield, я й сам вакцинувався цією вакциною. І я […] нормально себе почуваю. Тому я вважаю, що це серйозна дуже протидія інформаційна проти цієї вакцини — вона найдоступніша», — підкреслив Зеленський.

  • З 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Oxford-AstraZeneca (Covishield). Президент наголошував, що лише після другої дози створюється повний захист від коронавірусу.
  • Разом з тим, багато українців стають «жертвами» заяв політиків і різних теорій змов проти вакцинації, відмовляючись записуватися на щеплення. Препарат Covishield, яким зараз вакцинують українців, ідентичний з препаратом AstraZeneca, у чому запевняє і посол Великої Британії. У Канаді, Австралії та Польщі також заявили, що вакцина від коронавірусу компанії AstraZeneca є безпечною та ефективною, тому там не будуть призупиняти вакцинацію нею.
  • При цьому, низка європейських країн в останні дні висловила стурбованість через повідомлення про важкі побічні ефекти від вакцини і призупинила використання препарату, хоча Європейське агентство з лікарських засобів не виявило звʼязку між погіршенням стану щеплених і, власне, вакциною. А ВООЗ рекомендувала використовувати вакцину всім дорослим старше 18 років. В організації зазначають, що клінічні випробування вказують на ефективність вакцини, в тому числі й для людей у віці від 65 років.