США запроваджують нові торгові санкції проти Росії за отруєння Навального та Скрипалів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

США оголосили про нові торгові санкції проти Росії, вони набудуть чинності у четвер, 18 березня. Про це йдеться у повідомленні Міністерства торгівлі США.

Причина санкцій — те, що уряд Росії застосував хімічну або біологічну зброю проти своїх громадян.

«Міністерство торгівлі прагне запобігти доступу Росії до секретних технологій США, які можуть бути використані для її зловмисної діяльності в галузі хімічної зброї», — заявили у Міністерстві.

Також санкції передбачають, що:

  • влада США буде відмовляти в експорті в Росію товарів, які повʼязані з національною безпекою;
  • США призупинять дію ліцензій на обслуговування і заміну деталей і устаткування, які були раніше поставлені в Росію.

Нагадаємо, 4 березня 2018 року Росія отруїла «Новачком» ексшпигуна Сергія Скрипаля та його доньку Юлію у британському місті Солсбері. Вони обидвоє вижили і, за повідомленнями ЗМІ, переїхали до Нової Зеландії.

Вже у вересні 2018 року британська влада звинуватила в цьому російські спецслужби, зокрема офіцерів Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ, які працювали під псевдонімами Олександр Петров і Руслан Боширов.

Щодо отруєння Олексія Навального, то він потрапив до лікарні Омська із сильним отруєнням 20 серпня 2020 року. Тоді він впав у кому. 21 серпня Навального відправили літаком до Німеччини. 2 вересня уряд Німеччини оголосив, що російського політика отруїли речовиною з групи «Новачок».

  • 2 березня 2021 року США слідом за Євросоюзом ввели санкції проти семи високопосадових осіб Росії через отруєння Навального. Також під санкції потрапили 14 організацій, які займаються виробництвом біологічної та хімічної зброї. Тоді Білий дім оголосив, що ці заходи — лише перший етап санкцій проти Росії. У найближчі тижні будуть ще санкції за трьома аспектами — втручання у вибори США, хакерські атаки на відомства США через ПЗ SolarWinds і винагорода талібам за вбивство американських солдатів в Афганістані.