Більшість виборців Трампа відмовляється від вакцинації. У Білому домі це вважають «тривожним» знаком

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Більшість виборців Трампа відмовляється від вакцинації. У Білому домі це вважають «тривожним» знаком

CNBC.com

Більшість виборців Дональда Трампа відмовляються вакцинуватися від коронавірусу, а сам колишній президент не долучився до реклами щеплення разом з чотирма іншими екслідерами США.

Про це заявив головний медичний радник Білого дому та голова Національного інституту алергії та інфекційних захворювань Ентоні Фаучі, повідомляє Business Insider.

Рекламу знімали під час інавгурації обраного президента Джо Байдена, яку Трамп не відвідав. Експрезидент Джиммі Картер також не був присутній через стан здоров’я, однак його зняли окремо.

Фаучі, який в 2020 році відкрито не погоджувався з діями адміністрації Трампа щодо заходів боротьби з пандемією, закликав колишнього президента висловитися на користь щеплень, оскільки за даними нещодавнього опитування 47% його виборців заявили, що не будуть вакцинуватися.

«Я сподіваюся, він це зробить, тому що цифри, які ви дали, доволі тривожні — велика частка певної групи людей не хотіла б робити вакцинацію лише з політичних міркувань. Це абсолютно не має сенсу», — сказав Фаучі в ефірі програми Meet the Press.

Лише 30% американців, які голосували за республіканського кандидата, сказали, що зроблять ін’єкцію, в той час як серед електорату Байдена таких 58%, і лише 10% не довіряють вакцині.

Трамп і його дружина зробили щеплення напередодні виїзду з Білого дому в січні. Колишній президент також випустив минулого тижня заяву, в якій висловлює довіру вакцинам.

«Якби я не був президентом, ви б не отримали цю чудесну ін’єкцію в кращому випадку ще п’ять років і, ймовірно, не отримали б її взагалі. Сподіваюся, всі пам’ятають!» — сказав колишній глава держави.

За словами Фаучі, питання громадського здоров’я має повністю деполітизуватися, оскільки проблема довіри до вакцин та носіння захисних масок протягом пандемічного 2020 року послужила головним роз’єднувальним чинником у політиці. Він нагадав, що вакцини врятували людство від віспи та поліомієліту, тож робити щеплення — це частина здорового глузду.

  • У США від коронавірусу померли понад пів мільйона хворих, що є найвищим показником у світі.
  • Восени 2020 року адміністрація Дональда Трампа відмовилась від стримування коронавірусу та контролю за пандемією, оскільки зробила ставку на вакцини. Колишній президент за своєї каденції також заявляв, що в питанні боротьби з коронавірусом не можна довіряти науковцям, бо вони порадять запровадити локдаун, що спричинить економічну кризу.
  • З початку пандемії президент США був обізнаний щодо небезпек коронавірусу, проте публічно применшував ризики та говорив, що інфекція не страшна.
  • За каденції Трампа було створено державно-приватну ініціативу Operation Warp Speed, що мала на меті прищепити до кінця лютого 2021 року 100 млн американців. Однак у січні стало відомо, що темпи вакцинації надто повільні, і програма щеплень виявилась неефективною через брак організованості.