BI: Америка провалила план масових щеплень. В одних штатах вакцини зіпсувалися, інші ж їх недоотримали

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
BI: Америка провалила план масових щеплень. В одних штатах вакцини зіпсувалися, інші ж їх недоотримали

geralt / Рixabay

План масових щеплень Operation Warp Speed, анонсований президентом США Дональдом Трампом ще в травні 2020 року, вже в перші тижні свого впровадження в грудні продемонстрував неефективність. Одна з головних проблем — невтручання федерального уряду в процес вакцинації у штатах, що не змогли налагодити зберігання, порядок черг, а також комунікацію з громадянами.

Про це пише Business Insider.

Згідно з планом державно-приватної ініціативи Operation Warp Speed, до кінця лютого 2021 року США мають зробити щеплення 100 мільйонам громадян. Головний компонент плану — отримання вакцин — виявився вдалим, проте їхній розподіл провалили. За перші 30 днів вакцинували не 30 мільйонів людей, як сподівалися, а лише 12.

Більшість американців не розуміють, як і коли можна отримати щеплення та чи мають вони на це право. В цей час рівень смертності від коронавірусу у США б’є черговий рекорд — у країні вже більш ніж 395 тисяч летальних випадків. Головну причину провалу масової вакцинації вбачають у невтручанні федерального уряду.

Адміністрація Трампа планувала дати штатам самостійно керувати процесом вакцинації, без детальних інструкцій та матеріальної допомоги Вашингтона. Результат став «катастрофою» — замість швидкої операції у військовому стилі, яку обіцяв президент, штати спрацювали мляво та неефективно.

План Operation Warp Speed не передбачав лідируючої ролі федерального уряду в розгортанні вакцин, а штати не мали достатньо інтелектуального ресурсу для самостійного виконання цього завдання. Міністерство охорони здоров’я США та споріднені федеральні органи не надали штатам чітких рекомендацій щодо організації масових щеплень.

В результаті підхід штатів виявився заскладним та неефективним. Зокрема, у Нью-Йорку багато доз вакцини просто зіпсувалися, оскільки жорсткі правила дотримання черги та мільйонні штрафи за її порушення призвели до зменшення кількості людей, які врешті дійшли до щеплення.

У Техасі залишилося багато невикористаних доз, тоді як Орегон замість обіцяних 40 тис. отримав лише 25 тис. Власті Брукліна не впоралися з висвітленням достовірної інформації про кількість вакцин, тож сотні людей марно з’являлися до центрів зі щеплення. В той же час третина медиків міста відмовилися від своїх доз через недовіру до вакцини.

Одна з поширених проблем в усіх штатах — це довгі черги літніх громадян, які годинами чекають на щеплення та врешті йдуть додому без нього. Є навіть повідомлення про випадки ночівлі в чергах. У деяких регіонах правильно записатися на вакцинацію вдається лише технічно підкованим людям.

Найгірші показники зі щепленнями в Алабамі: за місяць штат встиг вакцинувати всього 2%, хоча запаси вакцин передбачали вакцинацію 10%.

Однак деякі штати все ж продемонстрували ефективне розподілення вакцин — зокрема, в Західній Вірджинії та Північній Дакоті власті домовилися з аптеками, будинками для літніх та іншими постачальниками медичних послуг про створення центрів з оперативної вакцинації й витратили значні кошти на інформаційний супровід — як, де і коли можна зробити щеплення.

Південна Дакота використала для вакцинації 32 наявні центри для щеплення, щоб вибудувати ефективну координацію. Коннектикут для оптимізації вакцинації найняв фахівця міжнародної компанії з організації стратегічного управління McKinsey & Company.

У порівнянні зі США інші країни, як-от Велика Британія та Ізраїль, продемонстрували ефективніші результати в організації щеплень.

Однак обраний президент Джо Байден обіцяє покращення — за його планом, федеральний уряд надасть фінансову допомогу штатам для збільшення персоналу в центрах вакцинації та відправить їм на допомогу війська Національної гвардії — на його переконання, таке посилення допоможе вакцинувати 100 мільйонів громадян за перші 100 днів його влади. Однак цим планам може завадити процес імпічменту Трампу, який відволіче Сенат від розгляду складу нового уряду та його програми.

  • За прогнозами державно-приватної ініціативи масового щеплення Operation Warp Speed, у грудні мали вакцинувати 20 мільйонів людей, ще 30 — у січні та 50 — у лютому. Прогноз базований на очікуваних поставках вакцин від Pfizer, які скоротилися через вимушену паузу для оновлення виробництва.
  • Ізраїль швидше за всіх у світі вакцинує від коронавірусу — за два тижні щеплення отримали 10% населення. За цей час вакцинували майже мільйон людей.
  • У Франції розкритикували владу за повільні темпи вакцинації. Уряд обіцяє створити ефективну систему розподілення вакцин і наздогнати сусідні країни.
  • Видання Bloomberg вивчило договори про поставку дев’яти найперспективніших вакцин у всьому світі та встановило, що всього замовили 7,95 мільярда доз. Цього вистачить для щеплення половини населення планети. При цьому поширення вакцин вкрай нерівномірне — багатші країни бронюють значно більше доз, ніж потрібно, тоді як біднішим — зокрема й Україні — може найближчим часом не вистачити.