Влада Китаю на тлі конфлікту із засновником Alibaba Джеком Ма хоче оштрафувати компанію на рекордну для країни суму

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Влада Китаю на тлі конфлікту із засновником Alibaba Джеком Ма хоче оштрафувати компанію на рекордну для країни суму

Антимонопольні органи Китаю вивчають можливість оштрафувати на рекордну в історії країни суму гіганта онлайн-ритейлу Alibaba, у засновника якого — Джека Ма — конфлікт із китайською владою.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

За даними співрозмовників газети, штраф може перевищувати $975 мільйонів. Саме таку суму у 2015 році заплатила американська компанія Qualcomm за порушення антимонопольного законодавства, що вважається найбільшим корпоративним штрафом в китайській історії.

Водночас співрозмовники WSJ зазначають, що влада Китаю не має наміру «знищувати» Alibaba, популярну серед місцевих жителів, але для цього корпорації доведеться розірвати звʼязки із засновником і почати тісніше співпрацювати з Комуністичною партією КНР.

Крім того, від Alibaba можуть зажадати відмовитися від практики «вибирай одне з двох», яка забороняє продавцям, що працюють з інтернет-ритейлером, торгувати на інших майданчиках.

Зазначимо, у грудні Держуправління ринкового регулювання Китаю почало антимонопольне розслідування проти Alibaba через підозру, що компанія змушує продавців продавати свої товари лише через свій сервіс.

  • Китайський технологічний магнат Джек Ма провів найуспішніший у світі продаж акцій компанії Ant і заробив понад $34 мільярди. Однак уряд викликав Ма на розмову, змусив його припинити IPO і посилив контроль над фінтех-компаніями.
  • Згодом стало відомо, що уряд скасував продаж акцій Ant через те, що державні банки могли опинитися під загрозою. Вказівка зупинити публічну первинну пропозицію компанії надійшла безпосередньо від президента. Після цього Джека Ма ніхто не бачив.
  • Джек Ма ще донедавна був найбагатшою людиною Китаю зі статками понад $60 мільярдів. Але зараз, за даними Bloomberg, статки мільярдера впали до $50,6 мільярда, що переносить його з першого на четвертий рядок рейтингу найбагатших людей країни.