Китай вимагає від Ant Group мільярдера Джека Ма надати дані клієнтів компанії. Це потрібно для посилення контролю над економікою

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китай вимагає від Ant Group мільярдера Джека Ма надати дані клієнтів компанії. Це потрібно для посилення контролю над економікою

@Shahid11828 / Twitter

Китайська фінтех-компанія Ant Group мільярдера Джека Ма, який невдовзі після критики уряду та спроби розпродати акції свого підприємства потрапив під пресинг та зник з поля зору на кілька місяців, погодилась розкрити державі частину даних про своїх клієнтів.

Як повідомляє Financial Times, боротьба одного з найбагатших людей країни з урядом закінчилась вимогою до його компанії передати Народному банку Китаю кредитну інформацію близько 500 млн своїх користувачів.

Ant Group — головний власник кредитних даних у Китаї, а його платіжна система Alipay — найбільша серед подібних. Однак компанія передала Народному банку, занепокоєному ростом приватних компаній і їхнім зловживанням ринковою монополією, лише частину своїх даних.

Компанія посилається на законодавство та небажання ризикувати довірою клієнтів і відправляє обмежену кількість інформації про кредитні історії своїх споживачів.

Це викликає незадоволення в Народному банку, який давно хотів створити пул кредитних даних для допомоги іншим урядовим фінансовим установам у той час, як президент Сі Цзіньпін намагається посилити контроль над економікою.

Наразі Народному банку не вистачає ані досвіду, ані технологій для того, щоб опрацьовувати дані клієнтів Ant Group. В разі успішного аналізу кредитних історій сотням мільйонів китайців можуть відмовити в іпотеці та інших позиках.