Китай показав мільярдера Джека Ма, який зник після минулорічного конфлікту з урядом. Досі ніхто точно не знає, що з ним

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китай показав мільярдера Джека Ма, який зник після минулорічного конфлікту з урядом. Досі ніхто точно не знає, що з ним

Foundations World Economic Forum / Flickr

Китайський мільярдер Джек Ма, який заснував один з найпопулярніших майданчиків для онлайн-торгівлі Alibaba, зник у листопаді минулого року після спроби продати акції своєї фінтех-компанії Ant. Уряд Китаю наклав обмеження на IPO компанії Ма, що набрала рекордні $34 мільярди, викликав підприємця на розмову. Відтоді Ма не бачили.

Нарешті Джек Ма з’явився — але в короткому відео, опублікованому державним виданням Global Times.

На цьому відео підприємець, який починав як вчитель англійської мови, звертається до інших вчителів із сільських регіонів.

Як пише Bloomberg, промова Ма стосується організованої ним щорічної зустрічі освітян. У ній він розповідає, що приділить більше уваги благодійності, однак нічого не говорить про свій конфлікт з урядом і причини зникнення з публічного поля.

«Останнім часом ми з колегами навчаємося й думаємо. Ми твердо вирішили присвятити себе благодійності у сфері освіти. Кропітка праця для відродження села та спільного процвітання є обов’язком нашого покоління підприємців», — сказав мільярдер.

Досі ніхто точно не знає, де зараз Ма і в якому статусі. Після призупинення продажу акцій Ant китайський уряд посилив нагляд за фінтех-компаніями та почав антимонопольне розслідування проти Alibaba.

Удар китайського уряду по технологічних гігантах пов’язують зі спробами посилити контроль над другою за розміром світовою економікою. Ці дії Пекіна дають зрозуміти, що він сприймає своїх магнатів як загрозу політичній та фінансовій стабільності, які найбільше за все цінує президент Сі Цзіньпін.

Торік китайський уряд намагався збільшити свій контроль над технологічними гігантами країни, зокрема над телекомунікаційною компанією Tencent, що обслуговує популярний сервіс WeChat, і ByteDance, яка розробила TikTok. Тоді ж антимонопольні органи оголосили нові правила для IPO, а продаж акцій компанії Ant Джека Ма зупинили.

Наразі немає точної інформації про відносини Ма з урядом. За однією з версій, як пише Business Insider, Ма не заарештували, як це раніше траплялося з іншими підприємцями, що перейшли дорогу Пекіну. Мільярдер перебуває у провінції Ханчжоу, що на сході Китаю, й уникає публічності після конфлікту з урядом.

Донедавна Ма вважався найбагатшою людиною Китаю — його статки оцінювали в понад $60 мільярдів. Після посилення урядових правил щодо фінтех-компаній, статки мільярдера зменшилися до $52 мільярдів — тепер він четвертий за рівнем багатства китаєць.

Компанії Ма Alibaba й Ant Group трансформують китайське суспільство та його ринок. Сьогодні в Китаї складно не помітити їхнього впливу в усіх економічних сферах. Система Alipay, зокрема, суттєво вплинула на фінансовий сектор країни, надаючи швидкий та зручний доступ до кредитних коштів на відміну від більшості державних банків. Експерти зазначають, що компанія Ма спростила і прискорила розвиток багатьох китайських підприємств.