Китай призупинив продаж акцій гіганта Ant Group через підозрілість до успіху приватних компаній. Дрібні інвестори в розпачі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китай призупинив продаж акцій гіганта Ant Group через підозрілість до успіху приватних компаній. Дрібні інвестори в розпачі

@Shahid11828 / Twitter

Надприбутковий продаж акцій китайської фінтех-компанії Ant Group мільярдера Джека Ма припинили за вказівкою уряду, оскільки він поставив під загрозу положення державних банків. Скасування первинної публічної пропозиції, яка встигла зібрати $37 мільярдів, ознаменувала найбільший удар для приватних компаній з 2012 року, коли президентом Китаю став Сі Цзіньпін.

Про це пише Financial Times.

За даними джерел видання, наближених до правлячої Комуністичної партії Китаю, вказівка зупинити публічну первинну пропозицію компанії, що кредитує малі підприємства йобслуговує платежі одного з найпопулярнішого майданчика онлайн-торгівлі Alibaba, надійшла безпосередньо від президента.

Як заявив представник Міністерства закордонних справ, IPO приватної компанії припинили, щоб «підтримати стабільність на фінансовому ринку та захистити інтереси інвесторів». Тим часом вартість акцій Alibaba, якій належить Ant Group, впали на 8%.

Джек Ма став одним із небагатьох китайських бізнесменів, які наважилися кинути виклик банківському сектору, що перебуває у власності держави. Незадовго до продажу акцій він заявляв, що державні банки мають «менталітет ломбарду», а його Ant Group натомість кредитує інноваційні, але позбавлені фінансування проєкти.

Як повідомляє Reuters, дрібні інвестори, які придбали акції на останні гроші, перебувають у розпачі. Багато з них вважали продаж акцій чи не єдиною щасливою можливістю та витратили на неї великі заощадженя, деякі взяли для цього кредити. Зазначається, що наступного разу охочих купити акції Ant Group буде значно менше.

Після припинення продажу акцій Китай анонсував нові фінансові правила, за якими приватні компанії, що дають мікрокредити з грошей, позичених у державних банків, мусять розширити боргові зобов’язання перед банками до 30%. У Ant Group, яка дає зручні та швидкі кредити, вони становили 2%.

За словами керівника одного з державних банків, китайському уряду не сподобалась ініціативність Джека Ма та його зухвале ставлення до державного фінансового сектору.

«Логіка Пекіна така: якщо я не розумію та не можу контролювати вас, я не дозволю вам рости», — сказав чиновник, який побажав залишитися анонімним.

Експерти вважають, що надалі регуляція фінансового сектору Китаю буде змінюватися не на користь приватних компаній, що підриває довіру акціонерів до фінансового ринку країни, яка наразі є другою економікою світу. Досі невідомо, коли Ant Group зможе повернутися до продажу акцій, але компанія ще мусить повернути кошти інвесторам.

  • Джек Ма — технологічний магнат з Китаю, який впевнено наближається до перших рядків рейтингу найбагатших людей світу. Статки цього 56-річного бізнесмена сягають $70 мільярдів. Вважається, що його компанії сприяють розвитку інновацій у Китаї та поступово трансформують суспільство та ринок.
  • Фінтех-компанія Ant Group забезпечує платежі понад 700 мільйонів користувачів через свій додаток Alipay — за останній рік через його транзакції пройшли близько $17 трильйонів. Ant Group демонструє впевнену прибутковість — цього року компанія заробила на 43% більше, як порівняти з минулим. Ant Group швидко стала однією з найпотужніших фінтех-компаній світу.
  • У червні засновник Alibaba Джек Ма подарував Україні мільйон масок, захисні респіратори і костюми для лікарів, тести на коронавірус та інше медичне обладнання.