Китайський уряд перервав надприбутковий продаж акцій компанії Ant Group мільярдера Джека Ма

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китайський уряд перервав надприбутковий продаж акцій компанії Ant Group мільярдера Джека Ма

World Economic Forum / Flickr

У Китаї призупинили продаж акцій фінтех-компанії Ant Group, що обслуговує платежі одного з найуспішніших майданчиків онлайн-торгівлі Alibaba, заснованої мільярдером Джеком Ма. Рекордні $34 мільярди, зібрані на IPO, можуть повернути інвесторам через раптову зміну умов кредитування у країні.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Первинна публічна пропозиція Ant Group стала сенсацією, проте вже сьогодні китайські посадовці викликали бізнесмена Джека Ма на закриту зустріч, після якої було оголошено, що продаж акцій у Шанхаї та Гонконгу призупиняють.

Наразі невідомо, що саме змусило мільярдера припинити вкрай успішну IPO, до того ж раніше китайський уряд всіляко її вітав. Як сказав Ма після зустрічі з представниками фінансових регуляторів, вони «обмінялися думками щодо здоров’я та стабільності фінансового сектора».

Також після зустрічі Китай представив проєкт нових правил кредитування, ухвалення якого може уповільнити ріст і прибутковість Ant Group. На цю причину посилалися й під час оголошення про призупинення продажу акцій у Шанхаї.

В Ant Group заявили, що гонконгським інвесторам можуть повернути кошти. Ця подія стала ударом для компанії, яка готувалась до продажу акцій кілька місяців і побила минулорічний рекорд IPO саудівської нафтовидобувної компанії Aramco — $29 мільярдів.

Після цієї новини акції Alibaba на фондовій біржі Нью-Йорка знизились на 7%. Як повідомляє Bloomberg, на премаркеті у США вартість акцій впала на 9,5%.

Хто такий Джек Ма?

Джек Ма — технологічний магнат з Китаю, який впевнено наближається до перших рядків рейтингу найбагатших людей світу. Статки цього 56-річного бізнесмена сягають $70 мільярдів.

Компанії Ма Alibaba й Ant Group трансформують китайське суспільство та його ринок. Сьогодні в Китаї складно не помітити їхнього впливу в усіх економічних сферах.

Система Alipay, зокрема, суттєво вплинула на фінансовий сектор країни, надаючи швидкий та зручний доступ до кредитних коштів на відміну від більшості державних банків. Експерти зазначають, що компанія Ма спростила і прискорила розвиток багатьох китайських підприємств.