Китайський технологічний магнат Джек Ма провів найуспішніший у світі продаж акцій і заробив понад $34 мільярди

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китайський технологічний магнат Джек Ма провів найуспішніший у світі продаж акцій і заробив понад $34 мільярди

Foundations World Economic Forum / Flickr

Китайська фінтех-компанія Ant Group, що належить засновнику одного з найуспішніших майданчиків онлайн-торгівлі Alibaba, провела перший продаж акцій та зібрала понад $34 мільярди. Це найуспішніша IPO за всю історію, повідомляє CNN.

Первинна публічна пропозиція компанії, що, зокрема, обробляє платежі для Alibaba, стала приємною новиною для уряду, який на тлі торгових війн зі США заохочує китайські технологічні компанії залишати активи у країні.

Ця фінтех-компанія забезпечує платежі понад 700 мільйонів користувачів через свій додаток Alipay — за останній рік через його транзакції пройшли близько $17 трильйонів. Ant Group демонструє впевнену прибутковість — цього року компанія заробила на 43% більше, як порівняти з минулим.

Ant Group швидко переросла в одну з найпотужніших фінтех-компаній світу. Вона встановила свою присутність у всіх аспектах фінансового життя Китаю — від інвестиційних і кредитних проєктів до страхування та навіть сервісів знайомств.

За даними аналітиків, розвиток Ant Group співпадає з планами керівництва Китаю: компанія, зокрема, інвестує в розробку штучного інтелекту і блокчейн, що цілком задовольняє президента Сі Цзіньпіна. Проте імовірні перепони з боку регуляторів США можуть загрожувати розвитку компанії.

Пекін сподівається, що Ant Group, яку оцінюють у $310 мільярдів, завдяки продажу 11% своїх акцій залучить до країни досвідчених інвесторів.

Хто такий Джек Ма?

Джек Ма — технологічний магнат з Китаю, який впевнено наближається до перших рядів найбагатших людей світу, пише CNN. Статки цього 56-річного бізнесмена сягають $70 мільярдів.

Компанії Ма Alibaba й Ant Group трансформують китайське суспільство та його ринок. На сьогодні в Китаї складно не помітити їхнього впливу в усіх економічних сферах.

Система Alipay, зокрема, суттєво вплинула на фінансовий сектор країни, даючи швидкий та зручний доступ до кредитних коштів на відміну від більшості державних банків. Експерти зазначають, що компанія Ма спростила і прискорила розвиток багатьох китайських підприємств.