Засновника Alibaba після критики влади Китаю не бачили на публіці два місяці. Проти компанії ведеться антимонопольне розслідування

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Засновника Alibaba після критики влади Китаю не бачили на публіці два місяці. Проти компанії ведеться антимонопольне розслідування

reuters.com

Засновник найбільшої китайської торгової групи Alibaba Джек Ма не зʼявлявся на публіці вже два місяці — після форуму у Шанхаї наприкінці жовтня, де він розкритикував китайську регуляторну систему. Про це повідомляють Reuters та Bloomberg.

Тоді мільярдер назвав міжнародні фінансові норми, які використовує Китай, «клубом престарілих», наголосивши, що «ми не можемо використовувати вчорашні методи для регулювання майбутнього».

Ма також замінили на останньому епізоді телешоу для підприємців Africaʼs Business Heroes, яке відбулося 1 січня, де він був суддею. Проте представник Alibaba повідомив, що відсутність нібито викликана «конфліктом у розкладі», проте від подальших коментарів відмовився.

А у грудні держуправління ринкового регулювання Китаю почало антимонопольне розслідування проти Alibaba. Регулятор перевірятиме тактику компанії, яку називають «вибір одного з двох». Компанія нібито змушує продавців (ділових партнерів) продавати товари, не співпрацюючи з конкурентами і тільки через платформу Alibaba.

«Я думаю, йому сказали залягти на дно. Це досить унікальна ситуація, більше повʼязана з величезним масштабом Ant і чутливістю щодо фінансового регулювання», — вважає глава консалтингової компанії BDA China Данкан Кларк.

Джек Ма ще до недавнього часу був найбагатшою людиною Китаю зі статком у понад $60 мільярдів. Але зараз, за даними Bloomberg, статки мільярдера впали до $50,6 млрд, що переносить його з першого на четвертий рядок рейтингу найбагатших людей країни.