В Україні за добу підтверджено майже 10 тисяч нових випадків коронавірусу. Щеплення зробили трохи менше ніж 6 тисяч людей

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

В Україні за останню добу зафіксовано 9 084 нові випадки коронавірусу. Від ускладнень інфекції померли 262 людини, повідомляє «Коронавірус інфо».

За добу госпіталізовано 4,2 тисячі хворих, при цьому 3,7 тисячі одужали. Серед нових хворих — понад 400 дітей і більш ніж 300 медиків.

Найбільше випадків зафіксовано в Києві — 853. Також від 500 і більше випадків у Вінницькій, Київській, Івано-Франківській, Львівській, Одеській, Хмельницькій, Харківській та Чернівецькій областях.

Найменше підтверджених випадків коронавірусу — у Херсонській, Чернігівській, Кіровоградській та Луганській областях, у кожній з яких менше сотні нових хворих.

За весь час в Україні захворіли 1,42 мільйона осіб, 1,2 мільйона одужали, понад 27 тисяч хворих померли.

За даними «Коронавірус інфо», за останню добу вакцинувалися 5 898 українців. Найбільша кількість щеплених — 500 осіб — зафіксована у Тернопільській області.

Від початку кампанії вакцинації прищепили трохи менше ніж 30 тисяч осіб. За цей час найбільше щеплень зробили в Донецькій області — 3,5 тисячі, найменше на Закарпатті — лише 494.

  • З 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Covishield від Oxford-AstraZeneca. 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити і через додаток «Дія».
  • Багато українців стають «жертвами» заяв політиків і різних теорій змов проти вакцинації, відмовляючись записуватися на щеплення. Препарат Covishield, яким зараз вакцинують українців, ідентичний препарату AstraZeneca, у цьому запевняє і посол Великої Британії. Ефективність Covishield — 70,4%. Серйозних побічних ефектів вакцина не показала. Її використовують в Індії, Британії, ПАР, США та деяких інших країнах.
  • Жоден медик Чернівецької міської лікарні № 3 не захотів вакцинуватися від коронавірусу, а в міській лікарні № 4 на щеплення препаратом Covishield від AstraZeneca-Oxford записалися лише троє працівників.
  • Українці в майбутньому зможуть отримати міжнародне свідоцтво про проходження вакцинації від коронавірусу для перетину кордону, якщо якась з країн запровадить таку вимогу.
  • Європейська комісія направила країнам-членам ЄС перший проєкт та основні принципи запровадження COVID-паспортів. У березні план запровадження таких паспортів презентують публічно. У ЄС прагнуть якомога швидше їх запровадити, щоб встигнути до початку туристичного літнього сезону. Але у ВООЗ вже розкритикували ці плани.
  • Голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації Михайло Радуцький пояснив, чому в Україні повільно йде кампанія з вакцинації. Серед причин — недостатня фінансова мотивація медиків.
  • Президент Володимир Зеленський виступає проти запровадження нового локдауну в Україні, натомість пропонує збільшити темпи вакцинації.