Голова профільного комітету Радуцький назвав причини повільного темпу вакцинації в Україні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Голова профільного комітету Радуцький назвав причини повільного темпу вакцинації в Україні

Пташка Вікторія / УНІАН

Голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький пояснив, чому в Україні повільно йде кампанія з вакцинації. Серед причин — недостатня фінансова мотивація медиків. Про це він написав у Facebook.

Також одна з причин — нестача мобільних бригад до старту кампанії. У деяких регіонах минулого тижня працювали 1—2 бригади. Цього тижня розгорнули додаткові бригади. Наразі є 130 бригад, до кінця цього тижня, за повідомленням МОЗ, підготують 200 бригад.

«Розрахункова «потужність» однієї бригади складає 80—100 щеплень на добу. Тобто теоретично ми можемо вийти на рівень 15—20 тисяч щеплень за добу. Але чи мотивовані бригади працювати на максимальну потужність?» — наголосив Радуцький.

За його словами, тариф Національної служба здоров’я України (НСЗУ) за кожне перше щеплення складає 25 грн, 65 грн — за друге (8 тисяч грн сплачується на етапі формування бригади). Гроші йдуть не напряму медикам, а на рахунок лікарні. А вже керівництво вирішує, скільки і кому платити, хто заслуговує на премію. Радуцький розповів, що з деяких регіонів надходить тривожна інформація – медикам з бригад обіцяли премії, але люди так і не розуміють, чи отримають ці кошти.

Глава комітету вважає, що потрібно фінансово мотивувати безпосередньо працівників бригад. Чітко визначити суму, яку вони отримують за кожне щеплення. Медики мають бути зацікавлені в тому, щоб щеплення пройшла якомога більша кількість людей. Один з «рецептів» — зафіксувати відповідну норму у колективному договорі працівників медичного закладу.

Також треба приділяти більше уваги місцевій владі, яка відповідає за логістику, бригадам та мінімізувати випадки утилізації вакцини, а також посилити інформаційну кампанію.

Раніше міністр охорони здоровʼя Максим Степанов закликав регіональні влади прискорити вакцинацію — він незадоволений темпами імунізації в Україні, адже планував вийти на 10 тисяч щеплень щодня, а наразі їх трохи більше як 3 тисячі.

  • Станом на 9 березня в Україні зареєстровано понад 1,4 мільйона випадків коронавірусу, 27 204 людини померли. Із 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Oxford-AstraZeneca (Covishield) — до 9 березня зробили 19 118 перших щеплень. 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити й через додаток «Дія».