Степанов незадоволений темпами вакцинації в Україні: планував вийти на 10 тисяч щеплень щодня

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Степанов незадоволений темпами вакцинації в Україні: планував вийти на 10 тисяч щеплень щодня

Tim Reckmann / Flickr

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що незадоволений темпами вакцинації населення від коронавірусу.

Про це він розповів на брифінгу 9 березня.

«Мене не влаштовують ці цифри. Я інше ставив завдання по темпам вакцинації, розуміючи, що ми каскадним шляхом розгортаємо цю вакцинацію. Можу сказати, що на кінець минулого тижня ми повинні були вийти на 10 тисяч осіб на добу, яких ми повинні були вакцинувати. І далі збільшувати цю кількість. Поки ми вийшли на трохи більше ніж 3 тисячі», — пояснив Степанов.

За останню добу в Україні першу дозу вакцини отримала 1 171 особа. Загалом вакцинувалися вже трохи понад 19 тисяч людей. Степанов зазначив, що планує особисто втрутитися в ситуацію.

«Сьогодні проведемо селектор, в якому братимуть участь голови обласних адміністрацій, представники Офісу президента і департаментів охорони здоровʼя, які є координаторами. Чим більше ми вакцинуємо осіб, тим більше ми захищені», — пояснив він.

Також Степанов вважає, що в Україні триває масштабна антивакцинальна кампанія, за якою стоять політичні сили й експерти, які зацікавлені в поширенні російської вакцини від коронавірусу. Він також пояснив, що шириться багато фейків про вакцинацію, особливо про побічні реакції.

«На 20 тисяч щеплень ми отримали 185 повідомлень про побічні ефекти від імунізації. Ми фіксуємо будь-які повідомлення про побічні ефекти від вакцинації — починаючи від почервоніння шкіри до підвищення температури. Жодних важких наслідків вакцинації в Україні не зафіксовано. У нас був один випадок, коли, щоб перестрахуватися, був медичний догляд за пацієнтом — у нього протягом кількох днів була підвищена температура», — розповів міністр.

  • З 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Oxford-AstraZeneca (Covishield). 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити й через додаток «Дія».