Астрономи вперше зафіксували тектонічну активність на екзопланеті. Її світла сторона покрита вулканами, а на темній завжди мороз

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Астрономи вперше зафіксували тектонічну активність на екзопланеті. Її світла сторона покрита вулканами, а на темній завжди мороз

Thibaut Roger / Universität Bern

Астрономи виявили тектонічну активність на екзопланеті LHS 3844 b, що обертається навколо «червоного карлика» на відстані 48 світлових років від нас. Відкрита в 2018 році, вона стала першою з відомих людству планет поза межами Сонячної системи, під поверхнею якої є потоки розпечених порід, що витікають через вулкани.

Про це пише Science Alert.

Наявність тектонічної активності астрономи з Бернського університету Швейцарії виявили за допомогою комп’ютерних симуляцій на основі реальних спостережень за екзопланетою. Однак астрономи також схиляються до думки, що LHS 3844 b, яка трохи більша за Землю, не має атмосфери.

Особливості обертання довкола зірки такі, що на одній стороні екзопланети завжди день, а на іншій — ніч. Світла сторона нагрівається до +800 ℃ градусів, а на темній температура сягає -250 ℃. У зв’язку з таким температурним режимом усередині екзопланети й відбувається плавлення мінералів, вважають астрономи.

Тектонічні процеси на LHS 3844 b являють собою потоки розпечених порід під поверхнею, причому вони дуже не схожі на земні — на одній стороні екзопланети ці потоки направлені до поверхні, а на зворотній — вглиб, однак інколи відбувається й навпаки. Такого немає на жодній з твердих планет Сонячної системи.

Науковці сходяться на думці, що поверхня на світлій стороні езкопланети, ймовірно, потерпає від вулканічної активності — це припущення випливає з процесів під її корою. При цьому на темній стороні взагалі не має бути вулканів.

З подальшим розвитком телескопів можна буде вести більш точні дослідження поверхні LHS 3844 b, щоб підтвердити її унікальність, що полягає у вулканізмі лише на одній півкулі.

  • Двоє американських підлітків-школярів відкрили зірку і чотири екзопланети в її системі. Вони стали співавторами наукової роботи про ці небесні тіла та отримали шалену популярність у своїй школі.
  • Людство звикло до того, що Сонце на небосхилі має бути одним-єдиним, проте для нашої галактики це виняток — більшість систем має по дві зірки. Але є й більш незвичні системи, де їх три. В одній із таких систем астрономи нещодавно підтвердили наявність планети.
  • Астрономи підтвердили космологічну модель, що представляє Всесвіт як велетенську павутину. Телескопи відсканували величезні ділянки космосу та виявили нитки гарячого газу, що містять понад половину від усієї матерії Всесвіту. Вважається, що майже всі галактики, які ми можемо спостерігати, як і наш Чумацький Шлях, утворилися з цих волокон. Галактики рухаються ними, аж поки не опиняються у великих галактичних скупченнях — у вузлах цієї павутини.
  • Минулої осені астрономи дійшли висновку про наявність в атмосфері Венери токсичної речовини — фосфіну, яку виробляють живі організми. Відтоді відбулося багато дебатів з приводу відкриття, дані кілька разів перевіряли, а науковці висунули кілька гіпотез про те, що саме знайшли в атмосфері планети, наскільки це реально і як воно там змогло з’явитися.