Генпрокуратура Білорусі направила в Литву прохання про екстрадицію Тихановської

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Генпрокуратура Білорусі направила в Литву прохання про екстрадицію Тихановської

Светлана Тихановская / Telegram

Генеральна прокуратура Білорусі направила на адресу Генпрокуратури Литви прохання про екстрадицію опозиціонерки Світлани Тихановської. Про це повідомили у пресслужбі білоруського відомства.

Прокуратура заявила про наміри притягнути її до кримінальної відповідальності за «злочини проти порядку управління, громадської безпеки та держави».

Також у прокуратурі заявили, що направили у Гомельський обласний суд кримінальну справу щодо чотирьох довірених осіб Тихановської. Їх прізвища не зазначають. За даними слідства, вони, нібито діючи за попередньою змовою з Тихановською, планували «захоплення будівель місцевих органів управління та призначення своїх глав адміністрацій і голів виконкомів».

Раніше, після заяви Слідчого комітету Білорусі про наміри екстрадитувати Тихановську, заступник міністра закордонних справ Литви заявляв, що країна не буде видавати опозиціонерку.

  • 2 березня Слідчий комітет Білорусі оголосив про завершення розслідування кримінальної справи щодо чотирьох довірених осіб Тихановської. Зазначалося, що правоохоронці влітку 2020 року отримали інформацію про підготовку найближчого оточення Тихановської до масових заворушень і захоплення будівель державних органів на території Гомелю.
  • З початку серпня 2020 року громадяни Білорусі протестують проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Активні протести тривали з 9 до 11 серпня, коли силовики затримали найбільше людей. Офіційно під час протестів загинули пʼятеро людей. Останній — 31-річний Роман Бондаренко. Крім того, багато людей були побиті й отримали покарання за рішеннями судів.
  • Раніше Тихановська визнала, що протестувальники «втратили вулиці» в Білорусі. Але сподівається, що навесні акції протесту відновляться.