Литва відмовить Білорусі в екстрадиції Тихановської

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Литва відмовить Білорусі в екстрадиції Тихановської

Страна Для Жизни

Литва не буде видавати Білорусі опозиціонерку Світлану Тихановську, навіть попри прохання про екстрадицію.

Про це у коментарі Deutsche Welle заявив заступник міністра закордонних справ Литви Мантас Адоменас.

«Я думаю, у керівництві Білорусі добре розуміють: будь-який запит про видачу Світлани Тихановської буде дією чисто ритуальною. Литва не видає людей, які зазнають політичних переслідувань. У Мінську прекрасно знають, яку відповідь ми їм дамо», — пояснив він.

Водночас чиновник також зазначив, що це не призведе до погіршення відносин з Білоруссю, тому що країни і так вже відкликали послів одна одної.

  • З початку серпня 2020 року громадяни Білорусі протестують проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Активні протести тривали з 9 до 11 серпня, коли силовики затримали найбільше людей. Багато з них були побиті й отримали покарання за рішеннями судів.
  • Слідчий комітет (СК) Білорусі оголосив про завершення розслідування кримінальної справи щодо чотирьох довірених осіб білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської, яку готуються екстрадувати. Прізвища довірених осіб у повідомленні не вказані. Зазначається, що правоохоронці влітку 2020 року отримали інформацію про підготовку найближчого оточення Тихановської до масових заворушень і захоплення будівель державних органів на території Гомелю.