Слідчі Білорусі оприлюднили відео з начебто нарадою опозиції і Тихановської про захоплення адмінбудівель. Її оголосили в розшук

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Слідчі Білорусі оприлюднили відео з начебто нарадою опозиції і Тихановської про захоплення адмінбудівель. Її оголосили в розшук

Natalia Fedosenko / Contributor

Слідчий комітет (СК) Білорусі оголосив про завершення розслідування кримінальної справи щодо чотирьох довірених осіб білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської, яку готуються екстрадувати. Прізвища довірених осіб у повідомленні не вказані.

Як повідомили у відділі інформації та звʼязків із громадськістю СК, обставини стали відомими під час розслідування кримінальної справи стосовно Сергія Тихановського і виділені в окреме провадження.

«Тихановська наразі оголошена в розшук. Відповідні документи на її екстрадицію передані в Генеральну прокуратуру», — заявили в білоруському СК.

Також зазначається, що правоохоронці влітку 2020 року отримали інформацію про підготовку найближчого оточення Тихановської до масових заворушень і захоплення будівель державних органів на території Гомелю.

За даними слідства, для цього вони почали шукати охочих серед колишніх військових, співробітників органів внутрішніх справ і міністерства з надзвичайних ситуацій, а 5 серпня організували зустріч, де нібито була присутня і Тихановська. На зустрічі обговорювали план із організації масових заворушень у Гомелі, а також захоплення будівель адміністрацій і виконкомів, призначення замість чинних голів і керівників своїх людей.

«Підтримавши план, вона погодилася видати грошові кошти на закупівлю електрошокерів, газових балончиків, рацій, мегафонів, мікрофонів, інших предметів і знарядь, призначених для здійснення злочину», — наголошує Слідчий комітет. Водночас на оприлюдненому відео видно, що в момент обговорення виділення грошей на закупівлю «знарядь» жінка, схожа на Тихановську, вийшла з приміщення.

У СК Білорусі уточнили, що обвинувачені були затримані в період з 6 до 8 серпня минулого року. Згідно з висновком фоноскопічної експертизи, голоси на відеозаписі належать обвинуваченим, екскандидату і її довіреним особам.

Наразі фігурантам справи висунули звинувачення у підготуванні до масових заворушень (ч. 1 ст. 13, ч. 2 ст. 293 Кримінального кодексу Білорусі) і до захоплення будівель та споруд (ч. 1 ст. 13, ч. 1 ст. 292 ККБ). Обвинувачені перебувають під вартою.

Згодом прессекретарка Тихановської Анна Красуліна підтвердила виданню «Медиазона», що на відео знята опозиціонерка і наголосила, що вона ніколи не підтримувала радикальні заходи.

Також Красулина зауважила, що відео є змонтованим із декількох частин, зокрема у другому зʼявляється керівниця штабу Тихановської Марія Мороз.

«І в цій розмові про захоплення будівель мови не було. Ця частина діалогу стосувалася гарантування безпеки команди і прихильників Світлани Тихановської. Адже будь-які масові заходи вимагають заходів щодо координації і безпеки, громадяни мають право на самозахист, і в цьому немає порушення законодавства», — заявила вона.