Президент Литви висунув Тихановську на Нобелівську премію миру

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Президент Литви висунув Тихановську на Нобелівську премію миру

Страна Для Жизни

Президент Литви Гітанас Науседа висунув колишню кандидатку в президенти Білорусі, опозиціонерку Світлану Тихановську на Нобелівську премію миру. Про це повідомляє Reuters із посиланням на два джерела.

За словами одного зі співрозмовників видання, Науседа висунув Тихановську, яка зараз мешкає у Литві, задля підтримки білоруського демократичного руху, що вимагає проведення чесних виборів.

Тихановська вже відреагувала, подякувавши президенту Литви. «Це велика демонстрація солідарності з Білоруссю і визнання нашої мирної боротьби за свободу, яка надихає весь світ із серпня минулого року», — написала опозиціонерка у Twitter.

Не лише президент Литви висунув кандидатуру Тихановської на Нобелівську премію миру. У жовтні таку ж пропозицію вніс норвезький депутат від Християнсько-демократичної партії Гейр Тоскедал, висунувши лідерів білоруської опозиції — крім Тихановської, ще Марію Колесникову та Вероніку Цепкало.

Нобелівський комітет приймає всі кандидатури на премію до 31 січня, а переможця оголосить у листопаді. Подавати кандидатури можуть особи, які мають на те повноваження відповідно до статуту Нобелівського фонду.

Зазначимо, 11 серпня 2020 року — за два дні після президентських виборів — Тихановська разом з дітьми виїхала до Литви. Згодом вона пояснила, що про це її попросили представники влади — «або вʼязниця, або діти». Її чоловік Сергій досі перебуває в СІЗО.

Зараз Тихановська зустрічається з лідерами ЄС, розповідає про ситуацію в Білорусі та закликає ввести санкції проти самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та його оточення.