Білоруських опозиціонерок Тихановську, Колесникову та Цепкало номінували на премію Сахарова

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Білоруських опозиціонерок Тихановську, Колесникову та Цепкало номінували на премію Сахарова

Veronica Tsepkalo / Facebook

Колишню кандидатку у президенти Білорусі Світлану Тихановську та її соратниць — опозиціонерок Марію Колесникову та Вероніку Цепкало номінували на отримання премії Сахарова від Європарламенту.

Номінувала їх група соціал-демократів, яка налічує 146 європарламентарів.

«Відважні жінки Білорусі на чолі зі Світланою Тихановською, Марією Колесниковою і Веронікою Цепкало — наші номінанти на премію Сахарова цього року», — йдеться у заяві групи.

Водночас журналіст Рікард Йозвяк зазначив, що жінки мають високий шанс перемогти цього року, оскільки їх підтримують і інші групи в Європарламенті, зокрема і найбільша «Європейська народна партія».

Світлана Тихановська після президентських виборів виїхала до Литви. До цього її тривалий час не випускали з будівлі ЦВК, де вона навіть записала звернення під примусом із закликом не виходити на вулиці. Вероніка Цепкало разом із чоловіком Валерієм Цепкалом, якого не зареєстрували на виборах президента, виїхала з країни після виборів спочатку до Росії, потім до України, а наразі подружжя перебуває у Польщі. Марія Колесникова до кінця перебувала у Білорусі, наразі вона сидить у СІЗО.

Премію Сахарова «За свободу думки» щорічно вручає Європейський парламент. Минулого року її отримав Ільхам Тохті — правозахисник, який виступав за права уйгурів на території Китаю, але отримав довічне увʼязнення. У 2018 році лауреатом став Олег Сенцов, який на той момент оголосив голодування у російській вʼязниці.

  • Колишній премʼєр-міністр Польщі, експрезидент Європейської ради Дональд Туск запропонував номінувати Сергія і Світлану Тихановських на Нобелівську премію миру.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох осіб, побили сотні та затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.