Конгрес США припинив роботу через загрозу повторного штурму. Підозрюють активність QAnon і невстановлених екстремістів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Конгрес США припинив роботу через загрозу повторного штурму. Підозрюють активність QAnon і невстановлених екстремістів

Jonathan Newton / The Washington Post via Getty Images

Конгрес США припинив роботу на один день, оскільки до поліції Капітолія, де працюють законодавці, надійшла інформація про можливість повторення штурму будівлі, як це сталося 6 січня після мітингу з Дональдом Трампом. 4 березня послідовники конспірологічного культу QAnon та інших екстремістських груп нібито планують здійснити озброєний напад на конгресменів.

Про це пише The Washington Post.

Інформація про можливий сценарій нападу надійшла від поліції Капітолія 3 березня. Деталі публічно не розкривали через «чутливість» питання, однак цього разу поліція була «готова до будь-яких політичних загроз».

Палата представників скасувала заплановане засідання, однак Сенат найімовірніше робити змін у планах не буде — сьогодні верхня палата має проголосувати за проєкт президента Джо Байдена з надання фінансової допомоги американцям.

За даними поліції, система безпеки Капітолія — будівлі, в якій засідають обидві палати парламенту США — «значно покращена» завдяки встановленню фізичних перегорож та збільшенню особового складу охорони.

Після подій 6 січня у Вашингтоні, коли сотні прибічників Трампа, в тому числі зі зброєю, увірвалися до Капітолія, що завершилося п’ятьма загиблими, поліцію та ФБР розкритикували за провал системи безпеки законодавчого органу США.

Однак відділи розвідки та аналітики Міністерства внутрішніх справ (Департамент захисту батьківщини) у співпраці з ФБР цього разу перестрахувалися та випустили оголошення про те, що «екстремісти обговорюють дії на 4 і 6 березня».

4 березня — день інавгурації обраних президентів США до 1932 року. Конспірологи вважають, що саме цього дня Трамп має повернутися до влади, хоча ще минулого тижня ФБР заявляли, що не мають жодних даних про насильницькі плани на цей день.

Однак за вчорашніми даними в МВС переконані, що заколот 6 січня «підбадьорив» екстремістів, і їхні озброєні формування нестимуть загрозу протягом всього 2021 року. В оголошенні йдеться про конспірологічний інтернет-культ QAnon, а також про невстановлених екстремістів, що планують у цей день захопити Капітолій та прибрати з нього демократів.

  • 6 січня у Вашингтоні сталися заворушення, що призвели до загибелі п’яти осіб. Згідно зі звітом поліції Капітолія перед Конгресом США, правоохоронці знали про підготовку до штурму Капітолія заздалегідь, проте не змогли забезпечити його захист. Двоє працівників поліції, які стримували прибічників Трампа під час штурму Капітолія, після заворушень у столиці вчинили самогубство.
  • Деякі учасники заворушень свідчили ФБР, що виконували вказівки Трампа та сподівалися, що в разі арешту він їх помилує.
  • 13 січня Палата представників Конгресу США оголосила Дональду Трампу другий імпічмент — цього разу через підбурювання до заколоту. Він став першим президентом в історії США, якому недовіру висловили двічі. Згідно з документами про імпічмент Трампа, він — єдиний відповідальний за штурм Капітолія 6 січня, оскільки довів своїх прихильників до «божевілля», щоб залишитися при владі. Сторона звинувачення навіть звернулася до історії та нагадала, що автори американської Конституції побоювалися схожих сценаріїв. 13 лютого Сенат не знайшов необхідної кількості голосів і провалив імпічмент.
  • У США створять незалежну комісію для вивчення «фактів і причин» штурму Капітолія 6 січня прихильниками тодішнього президента Дональда Трампа.
  • «Шаман» Джейкоб Ченслі, який брав участь у штурмі Капітолія, вимагає пом’якшити йому запобіжний захід. Він хоче вийти на свободу до суду по суті справи та відмовляється від вакцинації, яку йому пропонували у в’язниці, де його утримують вже півтора місяця.
  • Учасник штурму Капітолія надіслав своїй колишній відео, але не знайшов підтримки та назвав її «дурепою». Жінка передала листування до ФБР, і чоловіка заарештували.