«Ми сушимо сухарі»: Навальний опублікував перше звернення після етапу до колонії

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Ми сушимо сухарі»: Навальний опублікував перше звернення після етапу до колонії

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Російський опозиціонер Олексій Навальний опублікував перше звернення після етапу з Москви до колонії у Владимирській області. Наразі він перебуває у карантинній камері місцевого СІЗО.

Звернення оприлюднили у його Instagram.

«Коли арештантові, який слідує на етап, кажуть: «Владимирська область», йому стає сумно, така вже репутація у місцевих установ. Але зі мною все добре, тут навіть турнік є в прогулянковому дворі», — розповів Навальний.

Він зазначив, що листів не отримує, тому що виправні установи в регіоні відключені від загальної системи листувань, а тому інформації про події у світі має ще менше, ніж у Москві. Також Навальний розповідає, що не має доступу і до бібліотеки, тому займається тим, що сушить сухарі.

«Не повірите, але ми сушимо сухарі, і я ніколи не думав, що це може бути так захоплююче. Зараз у нас змагання двох кухонь: стріт-фуд і молекулярної», — пояснив політик.

Адвокат Навального Вадим Кобзєв розповів, що Навальний перебуває у СІЗО «Кольчугино-3». Там з ним вперше зустрілися його захисники. Політик перебуває у карантинній камері зі ще двома людьми. Окрім телевізора, у ній нічого немає — ані холодильника, ані чайника.

  • Суд виніс вирок Навальному 2 лютого 2021 року. У нього був умовний термін 3,5 року, але суд вирішив змінити його на реальний, оскільки Навальний не зʼявлявся до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, тому що лікувався у Берліні після отруєння бойовою отрутою «Новачок» . 20 лютого суд визнав Навального винним у другій справі — про наклеп на ветерана.
  • 17 лютого Європейський суд з прав людини висунув вимогу до Росії звільнити опозиціонера Олексія Навального як забезпечувальний захід його позову до російської влади. Але Московський міськсуд відмовився брати до уваги рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). У постанові йдеться, що ЄСПЛ «не є вищим судом для судової системи Росії, не має права давати російським судам будь-які категоричні вказівки і втручатися в діяльність національних судів, повʼязану з виконанням вироків, що набули законної сили».