Навальний сидітиме на «червоній зоні» під посиленим наглядом. Колонія відома жорсткими правилами та психологічним пресингом

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Навальний сидітиме на «червоній зоні» під посиленим наглядом. Колонія відома жорсткими правилами та психологічним пресингом

Oleg Nikishin/Epsilon/Getty Images

Російського опозиціонера Олексія Навального перевели до колонії у Володимирській області, яку називають «червоною зоною» через повний контроль адміністрації над життям ув’язнених. Виправний заклад за сто кілометрів від Москви відомий своїми жорсткими правилами.

Про це пише Bloomberg.

Один з «випускників» Володимирської колонії — опозиційний активіст Костянтин Котов, який відбув там 1,5 року покарання й вийшов на волю в грудні.

За його словами, ув’язнених постійно залякують — зокрема, нескінченними покараннями за такі порушення, як відмова вітатися з тюремниками або позичання речей в інших ув’язнених.

«На Олексія чекають важкі часи. Адміністрація стежить за кожним вашим кроком», — прокоментував Котов переведення Навального до Володимирської колонії.

За словами активіста, проти відомих громадських діячів насильство не застосовують, однак їх піддають «надзвичайному психологічному тиску». За словами адвокатки Марії Ейсмонт, Котов відмовився від конфіденційних зустрічей з нею вже на другий день перебування в колонії.

«Якби я була тюремною службою та хотіла зробити життя Навального якомога більш нестерпним, я б направила його саме в цю колонію», — сказала Ейсмонт.

За словами Навального, його класифікували як схильного до втечі, тож він не зможе отримати дострокове звільнення, а адміністрація виправного закладу встановила за ним посилений нагляд.

  • Суд виніс вирок Навальному 2 лютого 2021 року. У нього був умовний термін 3,5 року, але суд вирішив змінити його на реальний, адже Навальний не зʼявлявся до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, тому що лікувався у Берліні після отруєння бойовою отрутою «Новачок». 20 лютого суд визнав Навального винним у другій справі — про наклеп на ветерана.
  • За весь час перебування російського опозиціонера Олексія Навального в Німеччині уряд країни витратився лише на охорону політика, якого в серпні 2020 року привезли в коматозному стані після отруєння. Всі інші витрати — лікування, оплату житла тощо — взяли на себе російські бізнесмени у вигнанні.
  • Міжнародна правозахисна організація Amnesty International перестала вважати російського опозиціонера Олексія Навального в’язнем сумління, оскільки розцінила висловлювання опозиціонера середини нульових років як мову ненависті.