Адвокати Стерненка заявили про підробку підпису на одному з важливих документів у справі активіста. Вони вже звернулися в ДБР

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Адвокати Стерненка заявили про підробку підпису на одному з важливих документів у справі активіста. Вони вже звернулися в ДБР

Сергій Моргунов / «Бабель»

Адвокати Сергія Стерненка, якого засудили до семи років увʼязнення, заявили, що підпис потерпілого у справі Сергія Щербича на одному з важливих документів могли підробити співробітники поліції. Захисники вже звернулися в Державне бюро розслідувань.

Про це йдеться у заяві юридичної компанії «Міллер».

Адвокати представили чотири різні документи із матеріалів кримінального провадження по справі нібито викрадення Щербича. На кожному з них є його підпис.

За словами адвокатів, перші три документи були подані потерпілим особисто. А четвертий — це протокол слідчого експерименту за участі потерпілого, який до матеріалів справи долучив слідчий. Адвокати вважають, що саме на цьому документі підпис потерпілого «суттєво відрізняється» від перших трьох.

«Ми переконані, що в протоколі проведення слідчого експерименту підпис зроблений не потерпілим. І це — серйозна підстава вважати, що у справі, за якою засудили нашого клієнта [Стерненка], мало місце службове підроблення з боку співробітників поліції», — заявили адвокати.

Вони вже звернулися з відповідною заявою до ДБР про вчинення злочину, передбаченого частиною 1 статтею 366 Кримінального кодексу.

«Після реєстрації кримінального провадження ми ініціюємо вилучення зазначених документів з матеріалів судової справи та направлення їх на почеркознавчу експертизу. У разі підтвердження підробки підпису, відповідальні за це службові особи мають понести передбачену законом відповідальність. А суд, у свою чергу, — повинен визнати такий доказ недопустимим», — наголосили захисники Стерненка.

Зазначимо, раніше адвокати Стерненка перерахували всі нестиковки у справі активіста, через які вважають вирок упередженим і незаконним.

  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за нібито організацію викрадення у 2015 році Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича.
  • Стерненко провину заперечує і називає це розправою за проукраїнську позицію і критику. Його підтримали депутати «Голосу», низка правозахисних організацій, активісти та багато інших.
  • Увечері того ж дня у 25 містах України та трьох містах за кордоном пройшли акції протесту. У Києві та Житомирі були сутички. У столиці постраждали 24 працівники поліції та понад десять протестувальників. В МВС розкритикували протести, а голова Одеської прокуратури назвав акції «тиском на суд».
  • 27 лютого під Офісом президента відбувалася акція протесту, у якій взяли участь декілька тисяч осіб. На місці була незначна кількість поліції, усю техніку було зосереджено на вулицях поблизу ОП. Згодом колона протестувальників вирушила до Офісу генпрокурора.