Адвокати Стерненка перерахували всі нестиковки у справі активіста, через які вважають вирок упередженим і незаконним

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Адвокати Сергія Стерненка, якого засудили до семи років увʼязнення, пояснили, чому обвинувачення у справі активіста — безпідставні та доводять незаконність вироку. Про це вони повідомили на пресконференції.

Зазначимо, Стерненка за матеріалами суду засудили за організацію викрадення у 2015 році члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова Сергія Щербича. Стерненко нібито організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича.

Адвокати насамперед наголосили, що у справі нема записів з камер відеоспостереження з АЗС у селі Фонтанка, де нібито зустрілися Стерненко і Щербич. Також адвокати вказують, що під час слідства не був встановлений ні сам автомобіль, ні місце, куди ті їхали.

Адвокати звертають увагу, що в обвинувальному вироку вказано, що потерпілий зміг «за кольором» впізнати травматичний пістолет, з якого начебто стріляли йому у спину. При цьому йдеться, що сам він нібито був із мішком на голові.

За словами адвокатів, свідком злочину начебто була лише одна людина, але її прокуратура теж відмовилася викликати до суду.

Крім того, слідство при аналізі даних з мобільних телефонів підозрюваного і заявника не використало метод тріангуляції, який дозволив би з похибкою в кілька метрів встановити їхнє місце розташування. У матеріалах справи є лише білінг телефонів. Ці дані вказують, що телефони Стерненка і Щербича використовували одну базову станцію мобільного звʼязку, але точне місцезнаходження підозрюваного і заявника — невідомі.

Адвокати вказують і на порушення принципу територіальності при обранні суду для розгляду справи — її мав розглядати суд в іншому районі Одеси.

Також адвокати наголошують, що за версією суду у Стерненка був мотив нібито «заволодіти 300 гривнями». «Такий мотив є нелогічним і взаємосуперечним, з тим що написав суд. Для чого була потрібна стаття за розбій? Бо це найтяжчий злочин, [можливість] надовго позбавити свободи. […] Потерпілий 5 років не ходив до суду. Стаття чекала свого часу», — пояснили адвокати.

Щодо інших двох статтей — «викрадення людини» і «незаконне поводження зі зброєю», то строк першої вже сплив, щодо другої адвокати зазначають, що самої зброї не було. Крім того, вони наголосили на відсутності доказів, що Стерненко наносив тілесні ушкодження.

У підсумку вони назвали вирок «упередженим» і «незаконним». «Це справа про розправу — Стерненко протидіяв корумпованій місцевій владі, тому є багато охочих з ним розправитися», — підкреслили адвокати.