Чернівецька міськрада закликала Зеленського та РНБО заборонити ОПзЖ і Партію Шарія

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Чернівецька міська рада проголосувала за звернення до президента Володимира Зеленського та Ради нацбезпеки і оборони з проханням заборонити партію «Опозиційна платформа — За життя» і Партію Шарія.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні міськради, пише Укрінформ.

«Україна пережила три хвилі декомунізації та дерусифікації, кожна з них мала своє логічне завершення. Усі попередні суспільно-політичні революції в незалежній Україні призводили до заборони проросійських антиукраїнських партій — Комуністичної та Партії регіонів. Сьогодні є унікальний шанс успішно завершити цю боротьбу та перемогти в гібридній війні з російським впливом», — зачитав частину звернення депутат Іван Гончарюк.

Загалом текст звернення підтримали 27 депутатів із 42. Не голосували за нього члени фракції «Пропозиція» на чолі з колишнім мером міста Олексієм Каспруком.

До тексту звернення, окрім прохання заборонити партії, внесли також і пропозицію запровадити санкції проти нардепа з Буковини, члена ОПзЖ Михайла Папієва, який голосував проти визнання Революції гідності ключовим моментом державотворення України.

«Чернівецька міська рада засуджує та визнає ганебним голосування проти постанови Верховної Ради «Про визнання Революції гідності ключовим моментом державотворення України» народним депутатом з Буковини Михайлом Папієвим і звертається до РНБО щодо застосування до даного народного депутата відповідних санкцій», — йдеться в тексті.

Окремо міська рада схвалила ще одну заяву, яка стосується справи активіста Сергія Стерненка. Там закликали Офіс президента, генпрокурора і нардепів розпочати судову реформу та звернути увагу на порушення прав людини.

  • Санкції Ради нацбезпеки і оборони проти нардепа «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко підтримують 58% опитаних українців. Проти — удвічі менше (28%).
  • РНБО 19 лютого ввела санкції проти 8 осіб (трьох українців, пʼятьох росіян) — серед них нардеп ОПзЖ Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко (за фінансування тероризму). СБУ уточнила, що йдеться про фінансування «Л/ДНР» через постачання вугілля.