Шкідливі викиди в усьому світі збільшилися після нетривалого скорочення на тлі коронакризи. Однак «зеленої» енергії стало більше

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Шкідливі викиди в усьому світі збільшилися після нетривалого скорочення на тлі коронакризи. Однак «зеленої» енергії стало більше

Billy Wilson / Flickr

Пандемічні обмеження в 2020 році призвели до найбільшого глобального скорочення парникових викидів з часів Другої світової війни, але після поступового послаблення локдаунів економіка багатьох країн почала відновлюватися, і до кінця року рівень забруднення майже повністю відновився. Зокрема, в грудні рівень викидів в усьому світі був на 2% вищим ніж у 2019 році.

Про це повідомляє Bloomberg.

Викиди від енергетичного сектору на початку пандемії коронавірусу зменшились на 5,8% — для розуміння масштабу це число можна порівняти з ситуацією, якби за звичайних обставин зникли всі парникові гази від викидів країн Європейського союзу, зазначає Міжнародне енергетичне агентство в своєму дослідженні.

У США та країнах ЄС викиди скоротилися на 10%, причому пік скорочення припав на березень — травень 2020 року. Китай залишався єдиною економікою світу, яка не скоротила, а лише збільшила викиди на 0,8%, що в цій країні відбувається щорічно. При цьому в грудні в Китаї викидів було на 7% більше, ніж у 2019 році.

Найбільше скорочення викидів спостерігалося в транспортній сфері, коли робітники пішли на карантин, а бізнес сповільнився чи зупинився. Половина цього скорочення була зумовлена зниженням споживання нафтопродуктів.

Тим не менше в 2020 році «зелена» енергетика — сонячна та вітрова — вперше сягнула рекордних 20% від усієї спожитої електроенергії. Також рекордні показники спостерігалися в продажі електрокарів.

Наразі світ одночасно намагається як відновити економіку після коронакризи, так і скоротити шкідливі викиди.

Міжнародне енергетичне агентство висловлює занепокоєння через збільшення викидів вуглекислого газу та зазначає, що швидкість економічного відновлення може призвести до погіршення екологічної ситуації — для помітного зниження концентрації парникових газів, що сприяють кліматичним змінам, людство повинно скорочувати викиди на 10% щороку.