Скорочення викидів на тлі пандемії коронавірусу виявилося незначним. Для порятунку планети знадобиться більше зусиль

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Скорочення викидів на тлі пандемії коронавірусу виявилося незначним. Для порятунку планети знадобиться більше зусиль

Pikist

Глобальна протидія пандемії коронавірусу вилилася у раптове зниження викидів парникових газів та забруднювачів повітря, проте це не вбереже світ від кліматичних змін. Нове дослідження говорить, що масові локдауни призвели до зовсім незначущого скорочення темпів потепління, і людство потребує більш рішучих заходів у боротьбі за збереження планети.

Дослідження опубліковане в журналі Nature.

Група науковців з Великої Британії, Австрії, Німеччини та США для оцінки глобального скорочення викидів звернулася до супутникових спостережень, національних статистик мобільності населення та статистик від Google та Apple з лютого по червень цього року.

Всього досліджували дані по 123 країнах, відповідальних за 99% усіх світових викидів. Зокрема, за даними Google, 80% населення досліджуваних країн скоротили свої поїздки вдвічі станом на квітень. Цього ж місяця викиди від транспорту в усьому світі впали на 30%, що призвело до короткочасного похолодання.

Проте цей ефект виявився незначним, враховуючи поступове відновлення економіки Азії — короткочасне скорочення викидів внаслідок пандемії знизить середню температуру приблизно на 0,01 градуса в порівнянні з прогнозами до коронакризи.

«Кліматичний ефект від негайних обмежень, пов’язаних із COVID-19, близький до незначного, а довготривалі ефекти, якщо такі будуть, з’являться лише зі стратегії відновлення, ухваленої в середньостроковій перспективі», — йдеться в статті.

Вчені припускають, що відновлення економіки після подолання коронавірусу одночасно із стимулюванням «зеленої» енергетики та скороченням споживання викопного палива допоможе уникнути майбутнього потепління на 0,3 градуса.