ООН: Через пандемію значно зросло забруднення планети пластиком

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Пандемія коронавірусу посилила забруднення довкілля пластиком, зокрема одноразовими рукавичками та захисними масками. Про це повідомляє пресслужба Організації Обʼєднаних Націй.

В ООН розповідають, що за час пандемії в усьому світі на 5% скоротилися викиди парникових газів, але зросло використання пластику. «Забруднення пластмасою було однією з найбільших загроз ще до спалаху коронавірусу. Раптовий бум у щоденному використанні продукції для безпеки людей і боротьби із захворюванням значно погіршує ситуацію», — підкреслили в ООН.

За даними консалтингової компанії Grand View Research, світові продажі одноразових масок для обличчя зросли із $800 млн у 2019 році до $166 млрд у 2020-му. Під час пандемії також значно почастішали доставки додому товарів і продуктів, загорнутих у пластикову упаковку.

Наприклад, під час двомісячного карантину в Сінгапурі 5,7 млн жителів викинули майже 1,5 тисяч тонн пластикових відходів, що складалися виключно з упаковок їжі, придбаної навинос.

В ООН вважають, що 164 країни, які є членами Світової організації торгівлі, повинні прописати відповідні правила багатосторонньої торгівлі для зменшення кількості відходів із пластику.

Також в організації закликають уряди країн відмовитися від використання пластику та переходити на замінники, такі як скло, кераміка, природні волокна, папір, картон, рисове лушпиння та натуральний каучук.