Торік у Європі вперше виробили більше енергії на «зелених» джерелах, аніж на викопному паливі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Торік у Європі вперше виробили більше енергії на «зелених» джерелах, аніж на викопному паливі

Tyler Casey / Unsplash

У Європі у 2020 році вперше кількість електрики, яку виробили відновлювані джерела (38%), перевищила кількість від паливних джерел (37%). Пʼята частина електроенергії ЄС вже надходила з вітряних і сонячних систем. Найвищий відсоток був зафіксований у Данії (61%), Ірландії (35%), Німеччині (33%) та Іспанії (29%).

Про це йдеться у звіті аналітичних центрів Ember та Agora Energiewende.

Виробництво електроенергії на вугіллі скоротилось удвічі, якщо порівнювати з 2015 роком. Наразі вугільні електростанції виробляють тільки 13% електроенергії в Європі.

«Швидке зростання вітрової та сонячної енергетики призвело до скорочення використання вугілля. Але це тільки початок, тому що Європа покладається на енергію вітру і сонця не тільки для поступової відмови від вугільної генерації до 2030 року, але і для поетапної відмови від виробництва газу», — розповів провідний аналітик Ember в галузі електроенергетики Дейв Джонс.

У Європі у 2020 році попит на електроенергію впав на 4% і досяг мінімуму у квітні — під час першої хвилі пандемії. Дослідження також показало, що у 2020 році виробництво електроенергії в Європі було на 29% менше, ніж у 2015 році.

Зазначимо, що у грудні 2020 року Євросоюз підтримав пропозицію щодо нової кліматичної цілі ЄС — Європа скоротить викиди парникових газів щонайменше на 55% до 2030 року. До 2050 року країни мають досягнути кліматичної нейтральності.

Нова мета передбачає комплексну перебудову економіки Європи в усіх секторах. До червня наступного року Брюссель випустить законодавчі пропозиції. Вони стосуватимуться національних цілей щодо скорочення викидів, поновлюваних джерел енергії, стандартів CO2 для автомобілів, оподаткування енергії та лісового господарства.

Цього можна досягти насамперед шляхом скорочення викидів у таких секторах, як промисловість і виробництво електроенергії, а також за рахунок збільшення території, де висаджуються дерева.