У Мʼянмі померла дівчина, якій під час протестів вистрілили в голову. Це перша жертва

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Мʼянмі, де тривають протести після військового перевороту, 19 лютого померла 20-річна дівчина, якій вистрілили в голову. Вона стала першою жертвою протестів, які охопили країну 1 лютого. Про це повідомляє BBC.

Загиблу звали Мья Тхве Тхве Хайнінг. Її поранили 9 лютого — того дня поліція розганяла масштабні протести у столиці Найпʼїдо із застосуванням водометів, а також гумових і бойових куль. Лікарі розповіли, що дівчина отримала саме вогнепальне поранення. Після шпиталізації вона перебувала на апараті штучної вентиляції легень. Результати розтину надішлють владі.

Мья працювала у продуктовому магазині. Їй виповнилося 20 років вже в лікарні.

Незабаром після її госпіталізації служба BBC поговорила зі співробітниками лікарні, і ті підтвердили, що дівчина отримала серйозну травму голови. Лікар, який побажав залишитися невідомим, розповів правозахисній організації Human Rights Watch, що травми свідчать про застосування вогнепальної зброї: металева куля увійшла в голову біля правого вуха.

Зазначимо, що саме через поранену дівчину президент США Джо Байден схвалив указ про введення санкцій стосовно лідерів військового перевороту в Мʼянмі.

  • 1 лютого 2021 року в Мʼянмі стався військовий переворот. Владу у країні захопили армія і генерал Мін Аун Хлайн. Військові виступили проти голови уряду Аун Сан Су Чжі, партія якої перемогла на виборах у листопаді 2020 року. Військові затримали членів уряду, ввели воєнний режим і заблокували соцмережі. У країні почалися протести, а США й ООН вимагають звільнити уряд.
  • Мʼянма — це країна з 54-мільйонним населенням, що межує з Бангладеш, Індією, Китаєм, Таїландом і Лаосом. З 1962 до 2011 року нею прямо чи опосередковано керував репресивний військовий уряд, що викликало міжнародний осуд і запровадження санкцій.