Переворот у Мʼянмі: поліція стріляла по демонстрантах, у найбільше місто ввели танки

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Переворот у Мʼянмі: поліція стріляла по демонстрантах, у найбільше місто ввели танки

У місті Мʼїчина на півночі Мʼянми поліція відкривала вогонь по мітингарях проти військового перевороту, який стався у країні 1 лютого.

Про це пише Deutsche Welle.

Поки невідомо, чи був при цьому хтось поранений і якими кулями стріляли силовики — бойовими або гумовими. Як уточнює видання, затримані кілька журналістів, які вели запис інциденту.

Крім того, у найбільше місто Мʼянми — Янгон — увечері того ж дня ввели велику кількість танків. За інформацією місцевих ЗМІ, інтернет у місті відключений за розпорядженням армії на всю ніч.

У Янгоні одягнені в біле студенти пройшли маршем по центру найбільшого міста країни, вони несли транспаранти з вимогою звільнити фактичного керівника Мʼянми Аун Сан Су Чжі. Крім того, вулицями мегаполісу їздила, голосно сигналячи, колона автобусів. У столиці країни Найпʼїдо розʼїжджав кортеж автомобілів і мотоциклів. У багатьох інших містах теж пройшли акції протесту.

  • 1 лютого 2021 року в Мʼянмі стався військовий переворот. Владу у країні захопила армія і генерал Мін Аун Хлайн. Військові виступили проти голови уряду Аун Сан Су Чжі, партія якої перемогла на виборах у листопаді 2020 року. Військові затримали членів уряду, ввели воєнний режим і заблокували соцмережі. У країні почалися протести, а США й ООН вимагають звільнити уряд.
  • Президент США Джо Байден схвалив указ про введення санкцій стосовно лідерів військового перевороту в Мʼянмі. Санкції вирішили запровадити після того, як у столиці Найпʼїдо вистрілили жінці в голову.