У М’янмі арештовують чиновників, які не виходять на роботу. Місцеві хакери відреагували зламом сайтів урядової пропаганди

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У М’янмі арештовують чиновників, які не виходять на роботу. Місцеві хакери відреагували зламом сайтів урядової пропаганди

Lauren DeCicca / Stringer

На вулицях найбільшого міста М’янми — Янгону — тривають акції громадської непокори військовій диктатурі, встановленої після державного перевороту 1 лютого. Однак протестувальники активні й у мережі — їм вдалося зламати кілька урядових сайтів.

Про це пише The Guardian.

Протестувальники другий день поспіль блокують найбільш пожвавлені вулиці Янгону. Вони перегородили дороги «поламаними» авто, щоб не пускати держслужбовців на роботу, а також заполонили пішохідні переходи, створюючи затори.

«Не ходи до офісу, йди звідти. Долучайся до руху непокори», — скандували люди.

Противники військової диктатури також активні в мережі — група місцевих хакерів заблокувала роботу сайту центрального банку, пропагандистської агенції True News Information Team і державного телеканалу MRTV.

«Ми б’ємося за справедливість у М’янмі. Це як масові протести людей, але проти урядових сайтів», — зазначають хакери.

Рух непокори започаткували лікарі, які не вийшли на роботу й отримали підтримку трудящих усіх інших галузей — фабричних робітників, інженерів, учителів, фермерів і співробітників банків.

Протести в М’янмі відбуваються щодня, попри побоювання силового розгону. У середу в місті Мандалай співробітники залізниці зупинили рух поїздів за допомоги місцевих мешканців, які встали на колії. Протестувальників розігнали ввечері із застосуванням вогнепальної зброї — одного з них поранено.

У четвер невеликі групи чоловіків, серед яких були радикальні буддійські монахи, потрощили автівки та побили водіїв, що брали участь у протестах. Потім вони втекли до монастиря, який окружив великий натовп людей, що вимагав вивести їх назовні.

Військові закликають повернутися до роботи чиновників, які страйкують, і пригрозили покаранням, якщо вони не послухаються. Минулого тижня в М’янмі затримали близько пів тисячі осіб, а багато держслужбовців втекли зі своїх домівок, щоб не потрапити до рук військових. Сьогодні вранці в Мʼянмі заарештували 11 чиновників Міністерства закордонних справ через участь у русі непокори.

Загалом у країні затримали близько 50 держслужбовців із різних відомств. Також арештовують популярних акторів, режисерів, співаків та інших діячів культури, які закликають до протестів.

  • 1 лютого 2021 року в Мʼянмі стався військовий переворот. Владу у країні захопили армія і генерал Мін Аун Хлайн. Військові виступили проти голови уряду Аун Сан Су Чжі, партія якої перемогла на виборах у листопаді 2020 року. Військові затримали членів уряду, ввели воєнний режим і заблокували соцмережі. У країні почалися протести, а США й ООН вимагають звільнити уряд.
  • Президент США Джо Байден схвалив указ про введення санкцій стосовно лідерів військового перевороту в Мʼянмі. Санкції вирішили запровадити після того, як у столиці Найпʼїдо вистрілили жінці в голову.