«Втручання у діяльність судової влади»: у Росії не будуть виконувати вимогу ЄСПЛ випустити Навального з в’язниці

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністр юстиції Росії Костянтин Чуйченко повідомив, що рішення Європейського суду з прав людини з вимогою негайно звільнити опозиціонера Олексія Навального є втручанням у діяльність російської судової влади.

Про це пише ТАСС.

«Отримана сьогодні з ЄСПЛ вимога про звільнення Навального безпрецедентна з кількох причин. По-перше, це явне і грубе втручання в діяльність судової влади суверенної держави. По-друге, ця вимога є необґрунтованою і неправомірною, оскільки не містить вказівки на жоден факт, на жодну норму права, які дозволили б суду винести таке рішення», — пояснив він.

За словами Чуйченка, вимога ЄСПЛ є завідомо нездійсненна, тому що у російському законодавстві немає правових підстав для звільнення Навального. Міністр вважає, що суд виніс політичне рішення, яке лише «ускладнить відновлення конструктивних відносин з інституціями Ради Європи».

  • 17 лютого Європейський суд з прав людини висунув вимогу Росії звільнити опозиціонера Олексія Навального як забезпечувальний захід його позову до російської влади.
  • Нагадаємо, суд виніс вирок Навальному 2 лютого 2021 року. У нього був умовний термін 3,5 року, але суд вирішив змінити його на реальний, адже Навальний не зʼявлявся до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, тому що лікувався у Берліні після отруєння бойовою отрутою «Новачок».
  • Одразу після оголошення вироку в Росії почалися протести, а міжнародні лідери (США, Велика Британія, Німеччина, Франція) закликали відпустити Навального.
  • У квітні 2019 року ЄСПЛ зобовʼязав владу Росії сплатити понад €20 тисяч компенсації Навальному за домашній арешт у кримінальній справі «Ів Роше».