Кулеба про участь Кравчука в ефірі російського телеканалу: Його статус дозволяє

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кулеба про участь Кравчука в ефірі російського телеканалу: Його статус дозволяє

Марків Михайло / УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що питань щодо патріотичності позиції голови української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука не може виникати, а його історичний статус дозволяє йому робити більше, ніж іншим.

Про це глава МЗС заявив на пресконференції, повідомляє Укрінформ.

Кулеба підкреслив, що Кравчук є першим президентом України і дуже гідно представляє українські інтереси у ТКГ, а нещодавно так само гідно робив це під час брифінгу Ради Безпеки ООН щодо стану виконання Мінських домовленостей.

«Тому питань щодо принциповості і патріотичності його позиції бути не може. Але сам його історичний статус, його роль у здобутті незалежності України дозволяє йому робити трохи більше, ніж будь-якому посадовцю, в тому числі під час різних телеефірів», — сказав Кулеба.

Разом з тим глава МЗС додав, що його позиція з цього приводу відома — він не бере участі у подібних пропагандистських заходах. «Але ще раз наголошую, що сама постать Кравчука дозволяє йому робити трохи більше, ніж іншим», — зазначив міністр.

Напередодні спікер у ТКГ Олексій Арестович в ефірі програми «Свобода слова» заявив, що не варто Кравчука засуджувати за участь в ефірі на ростелеканалі, бо він намагався донести до російської аудиторії українську точку зору.

Про що йдеться?

15 лютого глава української делегації у ТКГ Леонід Кравчук взяв участь в ефірі російського «Первого канала». Спочатку до студії через відеозв’язок включили його, а згодом після невеликої дискусії ведучий повідомив, що на звʼязку ватажок так званої «ДНР» Денис Пушилін — і запропонував Кравчуку поставити йому запитання.

Згодом Кравчук прокоментував цей ефір на всеукраїнському форумі «Україна 30». За його словами, ватажок «ДНР» фактично визнав наміри інтегрувати окуповані території в Росію, повідомляє Укрінформ.

«Офіційно на російському телеканалі у Москві ватажок заявив про реальні цілі. Хоча ми й так знали, але це вже офіційна заява», — наголосив Кравчук.

  • Напередодні фракція «Голос» заявила про вимоги відсторонити Леоніда Кравчука з посади голови делегації у ТКГ через те, що його «останні заяви і дії не узгоджуються між собою та шкодять Україні».
  • Зазначимо, 5 листопада українська делегація у Тристоронній контактній групі оприлюднила «План спільних кроків», який Україна підготувала для ТКГ. План має на меті припинити війну на Донбасі.
  • Кравчук, зокрема, заявив про наміри на початку 2021 року завершити на Донбасі війну, щоб 31 березня 2021 року провести там місцеві вибори. Одним із ключових моментів для цього є повернення кордону з Росією під контроль України. Також він наголосив, що Україна в рамках Закону про особливий статус Донбасу буде пропонувати створити вільну економічну зону на Донбасі.
  • У лютому Кравчук заявив, що на Всеукраїнський референдум потрібно винести питання окупованих територій Донбасу і Криму, а також, що Україна має бути готова до будь-яких непередбачуваних дій з боку агресора, оскільки Росія не хоче дотримуватися перемир’я на Донбасі.