У МЗС запевнили, що Україна дослідить аудіозапис про можливе навмисне знищення літака МАУ в Ірані

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Українські правоохоронці разом із іноземними колегами дослідять аудіозапис, на якому ймовірно міністр закордонних справ Ірану обговорює версії збиття літака «Міжнародних авіаліній України».

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін у коментарі «Радіо Свобода».

«Від самого ранку нами проведено серію телефонних розмов із представниками органів досудового розслідування та прокуратури України, які перебувають на контакті з нашими іноземними колегами і координуватимуть зусилля з дослідження цього запису з метою встановлення його автентичності», — наголосив він.

Також Єнін запевнив, що українські слідчі та прокурори мають достатньо знань і досвіду роботи з перехопленнями.

«Розслідування збиття MH17 є яскравим цьому прикладом. Ми обов’язково повідомимо вас про результати. Як ми неодноразово казали, ключовим для України є відновлення справедливості та встановлення правди. Ми встановимо, що сталося тієї ночі», — додав заступник глави МЗС.

За словами Єніна, Україна та світова спільнота не дозволять будь-чиїм інтересам, зокрема «інтересам нації», про які йдеться в аудіозаписі, бути «вище за людські життя, права людини та систему безпеки польотів».

«Вже за декілька тижнів органи з безпеки авіації України висловлять свої коментарі до проєкту технічного звіту, після чого Іран подасть його на розгляд IKAO. Я закликаю всіх, весь цивілізований світ уважно стежити за публікацією цього звіту та належним чином відреагувати на нього. Також продовжується і трек кримінального розслідування, саме воно має розставити всі крапки над «і» щодо того, хто і за яких обставин збив літак», — зауважив він.

Окремо представник дипвідомства нагадав, що до спільної координаційної групи з розслідування авіакатастрофи входить Україна, Канада, Велика Британія, Швеція та Афганістан.