Іран виплатить сімʼям жертв катастрофи МАУ по $150 тисяч. У МЗС України відреагували негативно

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів Ірану схвалив одноразові виплати сімʼям загиблих в авіакатастрофі літака МАУ під Тегераном, повідомляє інформаційне агентство IRNA.

Сімʼям жертв виплатять по $150 тисяч або еквівалент у євро. Виплати обіцяють здійснити в найкоротші терміни. Виплачувати компенсації доручено Міністерству доріг і міського розвитку.

Ще в листопаді до держбюджету Ірану на 2021 рік пропонували закласти €200 мільйонів на компенсації. Тоді гроші пропонували виплачувати за рахунок Фонду національного розвитку, який займається доходами від продажу нафти та газу. В іранській Раді це викликало запеклі суперечки, оскільки, як писали місцеві ЗМІ, статут Фонду не дозволяє виділяти кошти на подібні виплати. 9 грудня проєкт бюджету з компенсаціями відкликали.

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко заявив, що розмір компенсацій повинен визначатися на переговорах, а Іран досі не передав технічний звіт, хоча двічі заявляв протилежне.

«Важливою передумовою має стати встановлення причин трагедії та притягнення винних до відповідальності. При визначенні розміру компенсації також буде враховуватися міжнародна практика в подібних катастрофах [...]. Домовленості, досягнуті під час другого раунду консультацій в Тегерані в кінці жовтня 2020 року, Іран досі не виконав», — сказав Ніколенко, передає «РБК-Україна».